Nieuws

Minerva-studenten beschilderen Groningse cellencomplexen

Grijze, sombere betonnen muren zijn getransformeerd in levendige en rustgevende kunstwerken in de luchtplaatsen van het cellencomplex in Groningen en Leeuwarden. Studenten van Academie Minerva hebben in opdracht van de politie kleurige landschappen geschilderd om de omgeving van arrestanten te verrijken en arrestanten een positiever perspectief te bieden.


Leestijd: 1 minuut

Foto: Politie
Foto: Politie

Dat meldt de Politie eenheid Noord Nederland via Instagram.

Operationeel experts Frans Vos en Baukje Meindertsma van Arrestantentaken benadrukken het belang van de zorgtaak binnen het cellencomplex. “Onze verantwoordelijkheid is de zorg voor ingeslotenen, zonder over hen te oordelen,” legt Vos uit. “We hebben immers te maken met verdachten en niet reeds veroordeelden. Vanuit die zorgtaak zijn we dit project gestart.”

De ontwerpen, die in april door verschillende studentengroepen werden gepresenteerd, moesten voldoen aan specifieke voorwaarden. Zo moesten de schilderingen rustige en lichte natuurafbeeldingen met dieptewerking zijn, zonder abstractie of storende elementen.

Foto: Politie

Van de ingezonden ontwerpen zijn er zes gekozen, waarvan vier voor het cellencomplex in Groningen. Gedurende de afgelopen weken hebben de studenten deze luchtplaatsen om de beurt beschilderd, zodat er altijd een deel beschikbaar bleef voor de dagelijkse luchtmomenten van de arrestanten.

“Het was geweldig om te zien hoe enthousiast de internationale studenten aan de slag gingen,” zegt Vos. “Werken binnen een cellencomplex was voor velen van hen een unieke ervaring. De muurschilderingen zijn nu al aanleiding tot gesprekken onder onze medewerkers.”

Om het effect van de schilderingen op de ingeslotenen te meten, zal er een maand lang een exit onderzoek worden gehouden. De politie kijkt terug op een bijzonder geslaagd project en hoopt dat de kunstwerken bijdragen aan een positief verschil voor de ingeslotenen.