Nieuws

Minister Faber doet geen toezegging aan Ter Apel

Minister Marjolein Faber heeft bij haar bezoek woensdag aan Ter Apel geen nieuwe maatregelen aangekondigd om Ter Apel te helpen om het overvolle aanmeldcentrum te ontlasten. Wel liet ze zich informeren over de situatie in Ter Apel. De burgemeester van Westerwolde vroeg haar om de spreidingswet pas later in te trekken en daardoor eerst Ter Apel te helpen. Maar de minister wilde dat niet toezeggen.


Leestijd: 1 minuut

Den Haag, 19 juni 2024.
Marjolein Faber, minister van Asiel en Migratie
Den Haag, 19 juni 2024. Marjolein Faber, minister van Asiel en Migratie

Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) wil zowel de instroom van asielzoekers beperken als tegelijkertijd de spreidingswet intrekken. En dus niet de spreidingswet nog even handhaven, om gemeenten als Westerwolde eerst te helpen.

“Ik hou van parallelle processen, dus ik doe het tegelijk”, zo zei ze woensdag na een bezoek aan het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel.

De burgemeester van Westerwolde, Jaap Velema, had eerder al laten weten dat de spreidingswet volgens hem pas van tafel kan “na het inperken van de asielinstroom”, aldus burgemeester Velema. Maar Faber wil dus dat het wel tegelijkertijd gebeurt.

Omdat het niet zo eenvoudig en simpel is om de asielinstroom in te perken in Nederland, ook vanwege internationale afspraken die door Nederland zijn gemaakt, kan het nog wel even duren voor problemen in Ter Apel zijn opgelost.

De minister denkt niet dat mensen binnenkort weer in het gras moeten slapen in het overvolle aanmeldcentrum, zoals in de zomer van 2022 het geval was. “Het is niet zover, dus ik ga ervan uit dat het niet gebeurt. De dienst is goed op orde, dus ik ga ervan uit dat het allemaal in goede banen wordt geleid”, aldus Faber.

(Foto: RvD/Martijn Beekman),