Nieuws

“Mkb in aardbevingsgebied presteert slechter door gaswinning”

Mkb-bedrijven in het aardbevingsgebied presteren slechter dan vergelijkbare bedrijven elders in het land. Dat heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de gaswinning en aardbevingsproblematiek in de provincie, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van de provincie Groningen. De onderzoekers noemen de resultaten ‘extra zorgwekkend’.


Leestijd: 1 minuut

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureaus Ipsos I&O en Decisio.

Bij het onderzoek werden onder meer de omzetten van bedrijven onder de loep genomen.  Daarnaast werd er gekeken naar faillissementen, vastgoedwaarde, detailhandel en leegstand en arbeidsmarkt. De afgenomen prestatie is volgens de onderzoekers het best zichtbaar bij ondernemingen met twee tot negen medewerkers.

‘Extra zorgwekkend’

De onderzoeksbureaus noemen de conclusie ‘extra zorgwekkend’ omdat de productiviteit in Groningen sowieso al onder het landelijk gemiddelde ligt.

Wanneer de omzet achterblijft, heeft dit ook invloed op wat een bedrijf kan uitgeven, waarschuwen de onderzoekers. Dit kan leiden tot hogere schulden, achterblijvende lonen of beperktere mogelijkheden om te investeren.

De prestaties zijn niet zo ver achtergebleven dat dit tot een grote faillissementsgolf of leegstandsgolf heeft geleid.

Gedeputeerde Susan Top: “Dat de aardbevingen gevolgen hadden voor het mkb wisten we natuurlijk al. Maar met dit onderzoek wordt het met feiten onderbouwd, dat is toch anders. Het blijft schokkend om te zien wat de effecten van gaswinning zijn, op verschillende gebieden. En dit laat ook zien dat er werk aan de winkel is, om mensen én bedrijven te helpen. Dat doen we met het Mkb-programma.”

Mkb-programma

Het mkb-programma van de provincie Groningen ondersteunt het mkb in het aardbevingsgebied bij aardbevingsschade, versterking en de bedrijfsvoering. Vanuit het mkb-programma zijn twee consulenten beschikbaar, die kosteloos een-op-een-begeleiding kunnen bieden aan ondernemers met een schade- en/of versterkingstraject. Ook is er een deskundigenregeling, waarmee mkb’ers subsidie kunnen aanvragen om een expert in te huren, wanneer dat nodig is naast de begeleiding van een van de consulenten.