Nieuws

Mogelijk openluchtbioscoop in Stadspark

In het Stadspark komt mogelijk een openluchtbioscoop. Het gaat om een plan van de Groningse ondernemer Roland Breteler. Hij wil een groene, duurzame en permanente bioscoop in het park realiseren. Als de bioscoop er komt, zou dat een landelijke primeur zijn.


Leestijd: 1 minuut

Mogelijk openluchtbioscoop in Stadspark
Mogelijk openluchtbioscoop in Stadspark

Het plan van Breteler is meegenomen in de nieuwe Visie voor het Stadspark, “Stadspark, park voor de stad”. Op 2 juni neemt de gemeenteraad een beslissing over die visie, en dan wordt dus ook duidelijk of er een openluchtbioscoop komt.

Het idee is om vanaf 2022, jaarlijks van half juni tot half september, films te vertonen in een
fraaie binnentuin in het noordelijk deel van het Stadspark. Op de locatie, een voormalig basketbal- rolschaatsbaanveld, ligt nu 700 m2 asfalt en betontegels. Het plan is om daar een grote inheemse tuin te realiseren waarin de bioscoop een plekje krijgt.

Programmering

De films worden vertoond op donderdag, vrijdag, zaterdag en af en toe de zondag. De programmering zal volgens de ondernemer bestaan uit een mix van Cult, Arthouse en Klassiekers. Ook de betere Hollywoodfilm zal niet ontbreken, zegt hij. Elke vertoning wordt voorafgegaan door een bijpassende korte film.

De Stadspark Cinema gaat volledig op zonne-energie draaien. “De overdag opgeslagen energie wordt in de avond losgelaten op het filmdoek. De zonnepanelen die het terras overkappen houden daarnaast bezoekers droog, mocht het tijdens een voorstelling regenen. Het regenwater dat op de zonnepanelen valt wordt opgevangen, zodat er tijdens een droge periode geen drinkwater gebruikt hoeft te worden om het grasveld en de tuin groen te houden”, zo is het plan.

De Stadspark Cinema verwacht circa 10.000 bezoekers per jaar te verwelkomen.