Nieuws

Mogen we nou vanaf begin juni ook een wijntje drinken bij een diner?

Demissionair minister Ferd Grapperhaus wil dat bij de derde stap van het openingsplan ook de cafés weer open kunnen. Hij liet dinsdag na afloop van het Veiligheidsberaad weten dat hij af wil van het verschil in regels tussen de ‘natte’ en de ‘droge’ horeca. En of je dus wel of geen wijntje of biertje bij je diner kunt drinken.


Leestijd: 1 minuut

Mogen we nou vanaf begin juni ook een wijntje drinken bij een diner?
Mogen we nou vanaf begin juni ook een wijntje drinken bij een diner?

De derde stap van het openingsplan staat gepland voor 9 juni, maar er bestaat een kans dat de volgende versoepelingen al ingaan op 5 juni. Volgens het openingsplan zou dan de ‘droge’ horeca weer open mogen. Dat zou betekenen dat je dus wel naar een restaurant mag om binnen een hapje te eten, maar het leek er ook op dat je dan niet een biertje of wijntje zou kunnen nuttigen. 

De heropening van de zogeheten ‘natte’ horeca staat in principe gepland in de vierde stap van het openingsplan en die versoepelingen worden verwacht op 30 juni. Dan zijn ook evenementen weer toegestaan. 

Het onderscheid tussen de natte en droge horeca zorgt voor onduidelijkheid. Zo is het voor handhavers lastig om onderscheid te maken tussen beide. Eigenaren van kroegen en cafés moeten ook nog eens extra lang wachten voordat ze weer open mogen.

Grapperhaus pleit nu voor het gelijktrekken van de regels voor zowel restaurants als cafés. Er moeten dan wel goede regels komen, zodat besmettingsclusters worden voorkomen. De minister heeft zijn plan al geopperd bij het Catshuisoverleg. Vrijdag neemt de ministerraad er ook nog een beslissing over. Vermoedelijk wordt dan ook bekend of de derde stap van het openingsplan wordt vervroegd. 

Geen grote schermen tijdens EK
Grapperhaus had overigens ook nog wat minder mooi nieuws. Als de restaurants en cafés begin juni open mogen, dan zijn grote schermen met daarop bijvoorbeeld EK-voetbalwedstrijden van Oranje en live entertainment uit den boze. “Dat trekt veel mensen en dat moeten we niet willen”, aldus Grapperhaus. De minister roept iedereen op om thuis voetbal te kijken, binnen de regels.