Nieuws

NAM: gesloten Groningse gaslocaties snel opstarten onmogelijk

De manier waarop het kabinet de gaswinning in Groningen in geval van nood denkt te kunnen hervatten is onwerkbaar. Dat zegt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), schrijft de Volkskrant. Anders dan de regering voorstelt, is het volgens het bedrijf technisch onmogelijk de productie uit gesloten gaslocaties snel op te voeren.


Leestijd: 1 minuut

Het kabinet wil vanwege de aardbevingen per 1 oktober stoppen met gaswinning in Groningen, maar wil de productie in geval van nood wel op korte termijn kunnen hervatten. Volgens de NAM probeert staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) zo te combineren wat niet te combineren valt: duidelijkheid voor de Groningers, maar hun gasveld als noodoptie houden voor als een gascrisis dreigt.

Volgens het kabinet kan komend jaar snel gereageerd worden door een gaswinlocatie weer op de waakvlam te zetten als een gastekort dreigt. Martijn Kleverlaan, directielid van de NAM, noemt dat geen juiste voorstelling van zaken.

“Voor ons zijn twee scenario’s werkbaar”, zegt Kleverlaan. “Of productielocaties worden gesloten, of ze blijven op de waakvlam. Maar niet iets daartussenin.”

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft de NAM opgedragen de nieuwe werkwijze (gesloten locaties terug op de waakvlam zetten) te testen. Daarmee begint NAM dinsdag bij Siddeburen, op een in april stilgelegde locatie. Maar dit gebeurt onder protest, zegt Kleverlaan. “We doen dit omdat het moet, niet omdat we denken dat het relevante informatie oplevert.”

Kleverlaan verwijst naar de proeflocatie bij Siddeburen. “Die was nog niet fysiek afgesloten met een plug, er stond nog druk op, het is zomer – en nog kost het ons twee weken voorbereidingstijd.” Het opstarten van andere locaties is volgens hem nog bewerkerlijker, zeker in de winter.