Het kabinet besloot vorige week om de 3,4 miljard euro uit het Lelylijnbudget op te splitsen en te gebruiken voor verschillende andere infrastructuurprojecten, waaronder de Nedersaksenlijn (1,9 miljard).
Dit besluit zorgde voor verontrusting in het Noorden, want komt de Lelylijn er nog wel, nu het gereserveerde geld gebruikt wordt voor andere projecten?
En nu komt de Lelylijn nog meer op wip. Naast een betere verbinding tussen Groningen, Friesland en Randstad, is het project ook op Europees gebied van belang: er zou een snelle verbinding mee ontstaan tussen Amsterdam, Bremen en Kopenhagen. Als dit zou gebeuren, zou Brussel wellicht meebetalen aan het project, tot zo’n 30 procent. Een voorwaarde voor geld vanuit Brussel: de Lelylijn moet er voor 2050 komen.
Hoewel de vier regeringspartijen zeggen dat de Lelylijn nog steeds een optie is, is het met het nieuwe besluit volgens Berendsen vrijwel onmogelijk geworden. De Lelylijn kost namelijk nogal wat, 13,8 miljard volgens de laatste inschattingen. En volgens Berendsen moeten meerdere coalities na elkaar daarvoor geld reserveren. Maar dit kabinet reserveert geen geld voor de Lelylijn, en gebruikt juist het voorheen gereserveerde geld voor andere infrastructuurprojecten.