Nieuws

Nederland neemt in Groningen afscheid van Jacques D'Ancona

Vrienden, familie en andere belangstellenden nemen maandagmiddag afscheid van Jacques d’Ancona. Dit gebeurt tijdens een ‘ereronde’ door de stad en aansluitend een afscheidsbijeenkomst in Martiniplaza.


Leestijd: 1 minuut

De herdenkingsbijeenkomst is toegankelijk voor alle belangstellenden, maar aanmelding voor zondagmiddag bij uitvaartverzorger Monuta was vereist.

Voorafgaand aan de uitvaart rijdt er een rouwstoet door Groningen. De stoet brengt D’Ancona nog eenmaal langs belangrijke plekken uit zijn leven. De route loopt vanuit Paterswolde naar het sportcomplex van Be Quick in Haren, naar de redactie van Dagblad van het Noorden in Groningen, het voormalige kantoor van Nieuwsblad van het Noorden aan het Gedempte Zuiderdiep via de Stadsschouwburg aan de Turfsingel. De ereronde wordt afgesloten bij Martiniplaza.

D’Ancona was een belangrijk man voor Martiniplaza. Op de website en sociale media van de evenementenlocatie waar het afscheid van D’Ancona plaatsvindt, is te lezen dat hij belangrijk geweest is voor het theater, als zowel recensent als ‘zeer gewaardeerde vaste gast’.

Wie was Jacques d’Ancona?

De Groningse D’Ancona overleed 1,5 week geleden op 86-jarige leeftijd. Hij was tot op het laatste moment werkzaam bij journalist voor Dagblad van het Noorden waar hij schreef over cultuur en sport, was bedreven theaterrecesent en verwierf grote nationale bekendheid door zijn juryvoorzitterschap in de Soundmixshow van Henny Huisman.