Nieuws

Negen dagen alleen bussen tussen Hoofstation Groningen en Europapark

Van zaterdag 3 augustus tot en met zondag 11 augustus rijden er bussen in plaats van treinen tussen het Hoofdstation van Groningen en station Groningen Europapark. Dit is nodig vanwege de sloop van de oude zuidelijke ringweg over het spoor (Aanpak Ring Zuid). Het project Groningen Spoorzone gebruikt deze periode om werkzaamheden bij het station uit te voeren. Arriva en NS zetten vervangende bussen in.


Leestijd: 3 minuten

Gevolgen voor de treinreis:

  • Van zaterdag 3 tot en met zondag 11 augustus rijden er geen treinen tussen de stations Groningen en Groningen Europapark.
  • Dit heeft invloed op de trajecten tussen Groningen en Assen, Veendam, Winschoten en Weener (D).
  • Arriva en NS zetten voor de reizigers van deze trajecten bussen in tussen de stations Groningen en Groningen Europapark.
  • Reizigers moeten rekening houden met een langere reistijd. De extra reistijd kan oplopen tot 15 minuten.
  • De treinvervangende bussen zijn rolstoeltoegankelijk.
  • Het meenemen van fietsen in de treinvervangende bussen is niet mogelijk.
  • Voor veel reizigers van en naar de stad, is de beste optie om niet via station Groningen, maar rechtstreeks via station Groningen Europapark te reizen.

Treinvervangende bussen

Arriva en NS rijden vervangende bussen tussen station Groningen en station Groningen Europapark. Reizigers die gebruik willen maken van deze bussen hebben een geldig vervoerbewijs nodig, zoals een OV-chipkaart of betaalpas. Inchecken kan op het station van vertrek en uitchecken kan op het station van bestemming. Bij de haltes van de treinvervangende bussen staan in- en uitcheckpalen van NS en Arriva. Op station Europapark arriveren en vertrekken de treinen van en naar Assen, Veendam, Winschoten en Bad Nieuweschans/Weener (D). Bestaande aansluitingen kunnen niet worden gegarandeerd.

Reisinformatie
Meer informatie over de dienstregeling is te vinden via de reisplanners. Vanaf 10 dagen voor de reisdatum is een actueel reisadvies te vinden in de Arriva-app of NS-app en/of via de website van Arriva en NS. Reguliere buslijn in Groningen zijn te vinden op de website van Qbuzz.

Werkzaamheden Aanpak Ring Zuid

Aanpak Ring Zuid is de grootschalige ombouw van de zuidelijke ringweg in Groningen. Een deel van de nieuwe ringweg wordt verdiept aangelegd en loopt straks ook onder het spoor door. De oude ringweg tussen het Julianaplein en de Europaweg wordt momenteel afgebroken. Van 3 tot en met 11 augustus wordt het gedeelte van de ringweg boven het spoor gesloopt. Vanwege de veiligheid is er dan geen treinverkeer mogelijk.

Werkzaamheden Groningen Spoorzone

Op het station worden de rode torenkraan en de hulpbrug verwijderd. Die zijn niet langer nodig voor de werkzaamheden en hiermee wordt ruimte gemaakt voor de verdere werkzaamheden. De perrons 1 en 3 worden aangepast om ruimte te maken voor perronkappen en winkels in de toekomst. Ter hoogte van spoor 7 wordt een bestaande betonwand gesloopt. Dat is nodig om de constructie verder af te maken. Daarnaast worden er ter hoogte van de blauwe brug ankers geboord voor de noordelijke toerit van de busonderdoorgang. Deze werkzaamheden veroorzaken minimale overlast in de vorm van geluid, licht en extra verkeersdrukte voor het aan- en afvoeren van materiaal.

Wegafsluitingen en omleidingen

Vanwege de werkzaamheden is de onderdoorgang bij de Verlengde Lodewijkstraat sinds 1 juli afgesloten voor alle verkeer. De onderdoorgang bij de Helperzoom is al langere tijd dicht.

Fietsers en voetgangers van en naar station Groningen Europapark kunnen gebruikmaken van een tijdelijk fiets- en voetpad langs het Oude Winschoterdiep. Of ze kunnen via de Helperzoom, de Kempkensberg en de Hereweg.

Autoverkeer kan station Europapark bereiken via de Helperzoom, daar is een Kiss+Ride. De andere kant van dit station is te bereiken via de Europaweg en de Boumaboulevard.