Tot nu toe werd aangenomen dat zenuwcellen een passief slachtoffer zijn van speciale immuuncellen. Nu is gebleken dat zenuwcellen zelf ook voor hun afbraak kunnen zorgen, aldus maandag een woordvoerder van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Veel hersenziekten als Alzheimer, Parkinson en multiple sclerose zijn nog steeds nauwelijks behandelbaar. Zij worden veroorzaakt door- of zijn het gevolg van een heftige ontsteking in het brein. Het immuunsysteem in de hersenen blijkt ook een belangrijke rol te spelen in het dagelijks onderhoud van de hersenen.
Hiervoor heeft het brein een speciale immuuncel, de microglia, die continu zijn omgeving screent en schade kan voorkomen. Naast deze onderhoudsfunctie spelen de microglia echter ook een belangrijke rol bij ernstige storingen van het brein.
Tot nu toe werd de zenuwcel als een passief slachtoffer van microglia beschouwd. Knut Biber en Erik Boddeke, twee hoogleraren medische biologie tonen aan dat dit niet waar is. Zenuwcellen kunnen de ondersteunende, maar ook de schadelijke functies van de microglia overnemen.
Dit betekent dat ze zelf voor hun eigen afbraak kunnen zorgen. De zenuwcel is dus eerder als de initiatiefnemer te beschouwen, dan alleen maar als slachtoffer van schadelijke effecten van andere cellen. Deze ‘revolutionaire’ bevinding kan een impuls geven aan nieuw onderzoek naar een effectieve behandeling van hersenziekten, aldus het Universitair Medisch Centrum Groningen.