Auteur Niek Berendsen: "Sinds 2013 ben ik bezig geweest met de Groninger keuken, onder andere met mijn Facebook-pagina over Groninger streekgerechten en -producten genaamd Cucina Groningana, wat Italiaans is voor Groninger Keuken. Het idee was namelijk eerst om een pagina over Italiaans voedsel te maken, maar dat is uiteindelijk de keuken van mijn eigen provincie geworden.
Wat mij opviel was dat men in Zuid-Europa veel trotser is op de lokale keuken, terwijl we dat in Noord-Europa veel minder zijn en soms niet eens weten dat iets typisch lokaal is. Dit heeft er waarschijnlijk ook mee te maken dat sinds de jaren zeventig de Nederlandse keuken in zekere zin is stil blijven staan en de ontwikkelingen vooral bestonden uit de introductie van buitenlands voedsel. Met dit boek hoop ik de veelzijdigheid van de Groninger keuken te laten zien en ook hoe je er creatief mee om kunt gaan en van de oude keuken, eigentijdse gerechten kunt maken.
“Achter de Koezen: klassieke en moderne recepten uit de provincie Groningen” is vanaf 21 november te verkrijgen bij Uitgeverij Profiel, de boekhandel en via bol.com.
ISBN 978 90 5294 6177, voor de prijs van € 35,00
Foto: Scholma