Nieuws

Nieuwe Gerrit Krolbrug wordt 4,5 meter hoog; brug gaat 30 procent minder vaak open

De nieuwe Gerrit Krolbrug wordt 4,5 meter hoog, ingericht als fietsstraat en met twee fietsloopbruggen op 9,7 meter. Dat zijn de belangrijkste kenmerken van de nieuwe Gerrit Krolbrug die er over 5 jaar moet liggen.


Leestijd: 1 minuut

Nieuwe Gerrit Krolbrug wordt 4,5 meter hoog; brug gaat 30 procent minder vaak open
Nieuwe Gerrit Krolbrug wordt 4,5 meter hoog; brug gaat 30 procent minder vaak open

“Fietsers krijgen ruim baan”, zegt verantwoordelijk wethouder Philip Broeksma. “De brug gaat zo’n 30 procent minder vaak open. Dat is goed nieuws voor fietsers die straks minder vaak wachten en vaker kunnen doorfietsen. Ook verbetert de verkeersveiligheid voor wegverkeer en scheepvaart. Kortom: de voorkeursvariant verbetert de doorstroming en de verkeersveiligheid op de weg en op het water.”

In de afgelopen jaren is uitgebreid onderzocht wat de beste variant is voor de nieuwe Gerrit Krolbrug; voor omwonenden, fietsers, voetgangers, mensen die minder mobiel zijn, automobilisten, bedrijven en voor de scheepvaart. De 4,5 meter-variant kwam als beste uit de bus omdat hierin alle belangen het beste tot hun recht komen, zo meldt de gemeente.

Veel partijen betrokken

Wethouder Broeksma: “Bij het project zijn veel partijen betrokken die we uitgebreid hebben gesproken. Van bewonersorganisaties tot Schuttevaer, van VBNO tot het Groninger Landschap. Al hun belangen hebben we in kaart gebracht en afgewogen. Vanuit de gemeente zijn veiligheid voor weggebruikers, behoud van de fiets-/loopbruggen en een goede inpassing van een nieuwe brug de randvoorwaarden. We kunnen daarom nu concluderen dat de voorkeursvariant ook echt het beste is voor Groningen.”

Vervolg

De voorkeursvariant wordt in oktober 2021 voorgelegd aan de gemeenteraad van Groningen.