Nieuws

Nieuwe Grote Markt: ‘Meer bomen, romantiek, en net zo aantrekkelijk als Florence’

‘De Grote Markt in Groningen is een “sleeping beauty”. We moeten er een práchtig plein van maken, waar je elkaar kunt ontmoeten en flaneren, en die romantische gevoelens oproept. Net zoals mensen tot voor kort naar Florence of Venetië gingen om prachtige pleinen te zien, zouden ze in de toekomst gewoon naar Groningen moeten willen gaan om van de sfeer en het mooie plein te genieten.’ Dat betoogde vrijdagavond wethouder Glimina Chakor (GroenLinks) tijdens een discussie in het Forum over de toekomstige inrichting van de Grote Markt


Leestijd: 4 minuten

Nieuwe Grote Markt: ‘Meer bomen, romantiek, en net zo aantrekkelijk als Florence’
Nieuwe Grote Markt: ‘Meer bomen, romantiek, en net zo aantrekkelijk als Florence’

‘Let’s Grote Markt’ is de naam van een discussie over een toekomstvisie voor de Grote Markt. Vrijdagavond kwamen diverse specialisten naar het Forum om te spreken over de Grote Markt. Nu het Forum klaar is, en de oostwand volledig vernieuwd, wil de gemeente het plein van de Grote Markt onder handen nemen, en er voor zorgen dat het weer net zo’n centrale functie gaat vervullen als ooit, in een grijs verleden.

Wethouder Chakor vindt in elk geval dat Groningen alles uit de kast moet halen om er écht een gezellig en bruisend plein van te maken, ook met veel groen, bomen en water. ‘Ook een plein waar je kunt flaneren en andere mensen kunt ontmoeten, met plaats voor romantiek. Zodat je later kunt zeggen: “We hebben elkaar ontmoet op de Grote Markt in Groningen”, net zoals ze dat nu zeggen van steden als Florence of Venetië.'

Stadsbouwmeester Jeroen de Willigen denkt ook mee over een nieuwe inrichting. ‘Ik denk dat het goed is om de Grote Markt weer intiemer te maken. Er zijn nu vrij grote toegangswegen, omdat de bussen en auto’s er moesten kunnen komen. Maar dat is in de toekomst veel minder het geval. Dat biedt de mogelijkheid om er een duidelijker plein van te maken’, aldus de stadsbouwmeester.

Volgens hem is een plein niet snel helemaal af, en zal het nog heel lang duren voordat de juiste inrichting is gevonden. ‘Misschien moeten we er wel honderd jaar voor uittrekken. Aan de stad Groningen moeten we eeuwig blijven werken. Dat zal met Grote markt niet anders zijn’.

Jaco Kalfsbeek, stedenbouwer, vindt dat de Grote Markt meer verblijfsplein worden. ‘We gaan Grote Markt terug geven aan voetganger.’  Maar ook moet de Grote Markt klimaatneutraal worden. Volgens de plannen komen er tien bomen, en ook water, zij het geen fontein, omdat dat volgens hem wat lastig is in verband met evenementen.

Sil Doeksen, bedrijfsleider van De Drie Gezusters, liet weten enthousiast te zijn over het feit dat de Grote Markt wordt aangepakt. ‘Ik kan niet wachten tot de Grote Markt weer het echte middelpunt is van de stad. Wij zijn als ondernemers bezig een reactie  te schrijven op de voorstellen vanuit de gemeente, maar iedereen is positief’.

Eric Bos, voorzitter van de Groningen City Club, was ook zeer tevreden: ‘De stad Groningen bestaat al duizend jaar en blijft ook nog wel even. De Grote Markt is daarvan de huiskamer, en in een huiskamer, daar verander je af en toe wat aan, dat is nu eenmaal zo. Momenteel missen we door de corona-crisis veel bezoekers, maar dat is van voorbijgaande aard. Daarom is het goed dat we vooruitkijken. En als we plannen maken laten we dan ook aandacht hebben voor cultuur, want cultuur is ook belangrijke trekker voor de binnenstad, zoals te zien aan Forum Groningen’.

De deelnemers aan de discussie in het Forum Groningen
De deelnemers aan de discussie in het Forum Groningen

Kristiaan Capelle, eigenaar van MWPO, projectontwikkeling en onder meer betrokken bij 'Het Groot Handelshuis' aan de Grote Markt ( oude V&D gebouw), The Warehouse in de Rode Weeshuisstraat en Mercado, ook in de Rode Weeshuisstraat, liet weten blij te zijn met de plannen voor de Grote Markt.

‘Die plannen brengen reuring in de binnenstad, de Grote Markt kan straks een mooi dynamisch plein worden. In het Groot Handelshuis dat wij ontwikkelen komen kantoren. Maar die hebben straks niet meer de functie om er iedere dag van 9-5 te werken. Mensen werken straks nog maar enkele dagen in de week. Maar ze zullen wel altijd naar kantoren blijven komen, om elkaar te ontmoeten en te inspireren. Dan is het fantastisch dat ze straks vanuit hun kantoor de Grote Markt op kunnen lopen waar dan ook nog veel te beleven valt’, zo betoogde Capelle.

Volgens Roelof van der Schaaf (PvdA), wethouder van ruimtelijke ordening, zijn er momenteel hele gedeelten van de Grote Markt die niet echt goed functioneren, zoals bij Bakker Bart en ook aan de noordzijde. “Wij willen weer samenhang van alle functies. De Grote Markt moet straks het hele stadsleven bieden in een notendop’. Hij schat dat de herinrichting 15 miljoen euro gaat kost. ‘Dat geld hebben we nog niet, al hebben we al wel wat gespaard, dus we moeten op zoek gaan naar geld. Maar voor een goed plan is altijd wel geld te vinden

Meer informatie over de plannen en de stand van zaken:

www.Jouwgrotemarkt.groningen.nl