Nieuws

Nieuw platform om toenemende armoede in Stad aan te pakken: ‘Omarm Groningen’

Armoede is een steeds groter probleem aan het worden in Groningen. Het is niet algemeen bekend, maar Groningen behoort tot de top drie van steden in Nederland met de meeste armoede. Er is nu een nieuw platform opgericht dat zoveel mogelijk bedrijven en ondernemers wil betrekken bij het bestrijden van de armoede: Omarm Groningen. Het platform wil Groningse ondernemers verbinden met initiatieven tegen armoede. Op de website staan inspirerende voorbeelden over hoe iedereen op eigen wijze iets kan bijdragen, al is het maar een heel klein beetje.>>


Leestijd: 2 minuten

Nieuw platform om toenemende armoede in Stad aan te pakken: ‘Omarm Groningen’
Nieuw platform om toenemende armoede in Stad aan te pakken: ‘Omarm Groningen’

Omarm Groningen verbindt ondernemend Groningen met partijen die zich inzetten voor mensen in armoede. Hier staat een enthousiast team mensen dat met concrete acties voor resultaat gaat. De twee matchmakers Erwin Mulder en Irma Noorbergen zijn de motor van Omarm.

Mulder: ’Armoede is een groot probleem in Groningen. Wij vinden dat we daar alleen samen wat aan kunnen doen.’ Noorbergen vult aan: ‘Wij luisteren naar ondernemers en naar mensen die een goed idee hebben om armoede te bestrijden. We kijken wat bij elkaar past en proberen zo een goede match te maken. Omarm Groningen wil verbinden met resultaat.’

Tijdens de lockdown door corona kon Omarm al vol aan de bak. Zo kwam er een ICT-hulplijn voor ouders die plotseling het thuisonderwijs voor hun kinderen moesten regelen. Niet iedereen is even handig met laptops, wifi, routers om de zaak aan de praat krijgen.

Studenten van het Noorderpoort bemensten de telefonische hulplijn. Voys regelde de techniek. Omarm maakte de match. Kledingbank De Zeecontainer kwam met de actie THUIS SPELEN en zamelde spellen, puzzels en knutselspullen. Gezinnen met een minimaal inkomen kregen leuke dingen thuisbezorgd. Uren speelplezier voor honderden kinderen. Omarm bracht partijen bij elkaar.

En wat te denken van glunderende kinderkoppies onder de poedersuiker op zeven basisscholen? Omarm Groningen matchte ondernemers, scholen en vrijwilligers. En zo leverde Albert Heijn de poffertjesmix, bakte een team van Noordhoff op scholen en stond de volledige staf van de Groninger City Club op het schoolplein poffertjes uit te delen. Stichting Present kwam met vrijwilligers.

Erwin Mulder: ‘Het zijn een paar voorbeelden van concrete acties. Op onze website staan nog meer inspirerende ondernemers. Weet je wat zo leuk is? Het dient zich aan. Je kunt dingen vaak niet van tevoren bedenken. Maar ik weet wel dat het bij elkaar brengen van ondernemers en goede initiatieven tegen armoede iedereen enorm verrijkt’.

www.omarmgroningen.nl

Paul Papo van de Maripaangroep (Jumbo) (links) is één van de ondernemers die aan het woord komen op het nieuwe platform Omarm Groningen.
Paul Papo van de Maripaangroep (Jumbo) (links) is één van de ondernemers die aan het woord komen op het nieuwe platform Omarm Groningen.