Nieuws

Nieuwe Papiermolentunnel geopend

De Papiermolentunnel is open voor fietsers en voetgangers. Onder toeziend oog van wethouder Philip Broeksma openden leerlingen van Widar Vrijeschool maandagochtend officieel de tunnel. Aansluitend konden buurtbewoners gezamenlijk in de tunnel ontbijten.


Leestijd: 1 minuut

De nieuwe tunnel gaat niet alleen onder de zuidelijke ringweg door, maar ook onder de toekomstige verbindingsweg tussen Hereweg en Brailleweg. De tunnel wordt daarmee een stuk langer. “Groningen is een fietsstad,” zegt Broeksma. “De verbinding tussen noord en zuid is belangrijk voor Groningen. Het is mooi om te zien dat de tunnel met inzet van buurtbewoners toch gekomen is.”

Want of de tunnel er zou komen was lange tijd een vraagteken. In de plannen voor de zuidelijke ringweg kwam de tunnel aanvankelijk niet voor. Buurtbewoners hebben zich vervolgens hard gemaakt voor de tunnel. Zo haalden ze lakens uit de kast, beschreven die met leuzen en hingen die aan hun balkons.

Kunstwerk

In de nieuwe tunnel is een groot kunstwerk van Hadassah Emmerich te zien die ze speciaal voor de doorgang ontwierp. “Het kunstwerk bestaat uit twaalf fictieve landschappen die zijn opgebouwd uit fictieve bomen en planten,” vertelt Emmerich over haar werk. “Voetgangers en fietsers kunnen zich zo onderdompelen in een andere wereld. Ik wilde een optimistisch wereldbeeld meegeven. Ik hoop dat dat ook gaat resoneren.”

Het kunstwerk is op dit moment nog niet af. Grote delen zijn al wel te bewonderen. De rest van het kunstwerk wordt de komende tijd afgerond. In de tussentijd kunnen fietsers en voetgangers de tunnel wel gebruiken.

De bouw van de nieuwe Papiermolentunnel heeft bijna twee jaar geduurd en is begonnen in november 2021.