Nieuws

‘Nieuwe schaderegeling Groningen lost echte problemen niet op’

De nieuwe schaderegeling van het Instituut voor Mijnbouwschade Groningen (IMG) lost de echte problemen van de Groningers niet op. Dat vinden het Groninger Gasberaad en de Groninger Bodem Beweging. "Er is veel aandacht voor de 5000 euro-regeling voor huishoudens die voor het eerst schade melden. Maar dat zijn niet de mensen met de grootste problemen", zegt Susan Top (foto) namens het Groninger Gasberaad.


Leestijd: 2 minuten

Keuze van Susan Top als gedeputeerde in Groningen is verrassend. Maar toch een kanttekening.
Keuze van Susan Top als gedeputeerde in Groningen is verrassend. Maar toch een kanttekening.

Het IMG maakte maandag een bekend dat ongeveer 200.000 huishoudens in de provincie Groningen binnenkort kunnen kiezen voor een vaste, eenmalige vergoeding van 5000 euro voor de schade die ze hebben geleden door de aardbevingen.

"Natuurlijk hebben we er niets op tegen dat kleine schades eenvoudig worden afgehandeld", aldus Top. "De problemen zitten ‘m in de complexe schadegevallen. En voor zover we nu kunnen zien, worden die processen alleen maar ingewikkelder gemaakt."

Volgens Jelle van der Knoop, voorzitter van de Groninger Bodem Beweging (GBB), komt er waarschijnlijk een nieuwe methodiek voor die complexe schadegevallen. "En daar zijn we faliekant op tegen. We hebben nu de wet bewijsvermoeden, waarmee mijnbouwschade wordt erkend zodra er geen andere oorzaak is voor de schade. Er hoeft niet een nieuwe methode te worden ontwikkeld. Dan ontstaat er weer getouwtrek over de oorzaak. Dat levert weer veel discussie op. Het is een hopeloze weg."

Ook Top wil dat er niet wordt gemorreld aan het bewijsvermoeden. "De moed zakt ons in de schoenen. Alles begint weer van voor af aan. De hele afhandeling wordt weer arbitrair. Het IMG gaat dan weer uit van losse en zelfstandige bevingen. Maar ze kijken niet naar de optelsom van bodemdaling en trillingen die het bevingsgebied al vele jaren teisteren. Dat telt op en dat zorgt ook voor schade."

De GBB is verder bang dat met de vaste vergoeding van 5000 euro veel verborgen schades niet aan het licht komen. "Er komt dan geen deskundige meer langs en daar zijn we huiverig voor", zegt Van der Knoop. "Onze ervaring is dat een bouwkundige vaak veel meer scheuren ziet. Ze weten waar ze naar moeten kijken. Het gevaar bestaat dat er straks veel te licht wordt geoordeeld. Iemand die schade meldt, is zelf vaak geen deskundige. We moeten iedereen tegen zichzelf in bescherming nemen. We zijn hier in Groningen cynisch, maar het vermoeden is nu vooral dat de nieuwe aanpak in het belang van de NAM is."

Het Groninger Gasberaad twijfelt sowieso aan de nieuwe aanpak. "Je kunt ook klusbussen rond laten rijden", zegt Top. "Dan worden schades gewoon verholpen en je hebt een expert die meteen kan kijken of er toch niet meer aan de hand is. Het zorgt er ook voor dat men in de rest van Nederland niet denkt dat alle Groningers zo even 5000 euro cadeau krijgen."