Nieuws

Nieuwe staatssecretaris mijnbouw naar Groningen

Hans Vijlbrief, de nieuwe staatssecretaris van mijnbouw, bezoekt maandag en dinsdag Groningen. Hij gaat er praten met bewoners en organisaties in het aardbevingsgebied. Hij mag onder andere gaan uitleggen waarom demissionair minister Economische Zaken en Klimaat Stef Blok in zijn laatste week nog aankondigde dat dit gasjaar (2021/2022) waarschijnlijk twee keer zoveel gas gewonnen moet worden uit Groningen als eerst werd verwacht: geen 3,9 miljard kuub, maar 7,6 miljard kuub. Afgelopen zaterdag gingen Groningers nog massaal de straat op om te protesteren tegen onder andere de gaswinning.


Leestijd: < 1 minuut

Kabinet biedt 22 miljard en 50 maatregelen voor inlossen ereschuld Groningen
Kabinet biedt 22 miljard en 50 maatregelen voor inlossen ereschuld Groningen

Een van de oorzaken voor deze verdubbelen is dat de stikstofinstallatie in Zuidbroek later open gaat dan gepland. De stikstof is nodig om buitenlands gas geschikt te maken voor de Nederlandse gasmarkt. Een andere oorzaak is dat Duitsland tóch meer Gronings gas nodig blijkt te hebben.

Vijlbrief is bekend met de gaswinning. In 2010 werkte hij als Directeur Generaal Energie, Telecom en Markten bij het ministerie van Economische Zaken. Die functie maakte hem als overheidscommissaris ook lid van de raad van commissarissen van Gasterra, groothandelaar in aardgas.