Nieuws

Nog geen extra Gronings gas nodig in verband met winterweer

Het is buiten flink koud en dus wordt er in Nederland volop gestookt. Vooralsnog is er niet veel extra Gronings gas nodig. Wel wordt er een flink beroep gedaan op de aardgasbuffers en wordt er ook meer Russisch gas geïmporteerd, zo laten Gasunie en NAM weten.


Leestijd: 1 minuut

Bij Gasunie zitten ze nog niet met de handen in het haar. Op een normale dag in de winter wordt zo’n 220 miljoen kuub gas door de leidingen getransporteerd. Woensdag ging het volgens een woordvoerster om 400 miljoen kuub gas. En dat kan het bedrijf nog wel eventjes volhouden. Ook de lage temperaturen zijn geen probleem. Het netwerk van Gasunie is voorbereid op temperaturen van min-17. 

Sowieso was het eerste deel van deze winter ook warmer dan normaal. Zelfs met een week flinke vorst komt deze winter nog niet boven het gemiddelde uit. 
Toch wordt voor dit weekend wel een grotere piek verwacht als het gaat om de vraag naar gas. Er wordt dan ook gas uit Noorwegen, Frankrijk en Rusland geïmporteerd om aan de vraag te voldoen, aldus Gasunie. Dat gas moet eerst nog wel geschikt worden gemaakt voor het Nederlandse gassysteem. Dat gebeurt door stikstof bij te mengen. Daarnaast zitten er ook nog miljarden kuub aardgas in ondergrondse buffers, zoals bij Norg. Gasunie laat weten dat het Groningse gasveld pas wordt aangesproken, als het echt niet meer anders kan. 

In dit gasjaar mag de NAM zo’n 8,1 miljard kuub gas winnen uit het Groningengasveld. Volgend gasjaar mag er nog maar 3,9 miljard kuub gas worden gewonnen. Vanaf het moment dat de stikstofinstallatie Zuidbroek volledig beschikbaar is, zal de gaswinning uit Groningen vanuit het Groningenveld tot een minimum worden beperkt. Er worden wel een paar installaties in de benen gehouden voor noodsituaties. Er mag dan alleen gas worden gewonnen voor als er elders gasinstallaties uitvallen.