Nieuws

Nog steeds vintage, maar met een frisse wind: heropening Stardust met nieuwe eigenaresse

Er klinkt popmuziek door de speakers en de zon schijnt door de grote ramen naar binnen op de kleurrijke kleding en de stapels met baretten. Als je de ballonnen en de feestelijke posters weg zou denken, zou je denken dat er niks is veranderd bij Stardust. Maar niets is minder waar. Sinds woensdag heeft de vintage kledingwinkel op de hoek van de Carolieweg en de Gelkingestraat een kersverse eigenaresse: Jet Kolhoff (29).


Leestijd: 3 minuten

Nog steeds vintage, maar met een frisse wind: heropening Stardust met nieuwe eigenaresse
Nog steeds vintage, maar met een frisse wind: heropening Stardust met nieuwe eigenaresse

Jet opende vorig jaar haar eerste vintage kledingwinkel: de Kloffieshop in Heerenveen. Ze heeft een passie voor vintage mode, omdat het uniek en vooral ook duurzaam is. “En de kleding was vroeger zoveel mooier, met veel meer details en kleuren. Dat maakt het veel interessanter.”

De eigenaresse had al langer de droom om ook in Groningen een vintage kledingwinkel te openen. “Veel van de klanten in de Kloffieshop komen uit Groningen, en ik miste ook het bruisende, creatieve en inspirerende uit de stad.” Bovendien was Groningen de stad waar ze voor het eerst op zichzelf ging wonen. “De stad zit in m’n hart, kan je wel zeggen.”

Eigenlijk was Jet van plan dit jaar rustig de tijd te nemen om na te denken over die stap, maar in december zag ze een oproep voorbij komen: de Stardust zocht een nieuwe eigenaar. Voor de vintage liefhebber, die vroeger zelf ook graag in de Stardust kwam, was de keuze snel gemaakt. 

In de winkel vind je na de heropening nog steeds vintage kleding en slow fashion; kleding van merken die hun best doen zoveel mogelijk te verduurzamen. Wel heeft Jet er haar eigen draai aan gegeven. Om het winkelaanbod dicht bij zichzelf te houden, verkoopt ze alleen kleding en accessoires als tassen, riemen en hoedjes. Geen geurtjes of huisdecoratie meer dus. Het overgrote deel van de kleding, zo’n 85 procent, is vintage. De rest is slow fashion, die Jet inkoopt bij Dr. Denim en Silfen. “Dat zijn hippe merken van mooie kwaliteit, en Silfen gebruikt bovendien zoveel mogelijk gerecycled materiaal.”

De kleding in de winkel zoekt ze zelf uit, waarbij ze ervoor zorgt dat het bij het “trendy, vrolijk en creatief” is. Vooraan in de winkel vind je de accessoires en de kleding uit de zero’s, die de eigenaresse op kleur heeft gesorteerd. Meteen ernaast vind je de wat meer nette kleding, die Jet zelf de ‘Paris city girl’-stijl noemt, met onder andere jurkjes en jasjes. Als je verder loopt kom je langs de wat meer preppy kleding, met onder andere merken als Ralph Lauren, om helemaal achterin de straatstijl jaren ‘80 kleding te vinden, zoals spijkerbroeken en topjes.

Niet bang voor concurrentie

Bang voor concurrentie van de vintage winkels in de Oosterstraat is Jet niet. Integendeel. “Ik denk dat we elkaar eerder versterken. Als ik vintage kleding shop, maak ik een rondje langs meerdere winkels, dus dan is het juist een voordeel dat wij bij elkaar in de buurt zitten. Bovendien hebben we allemaal net een andere focus.” 

Heropeningsweek

De komende dagen staat de winkel in het teken van de heropening. Voor bezoekers van de Stardust is er elke dag iets te beleven of te winnen. Zo kan je donderdag henna tatoeages laten zetten, is er vrijdag 10 procent korting op de hele collectie, en is er zaterdag een Street Sale, waarbij alle kleding die weg gaat uit de winkel voor 3 euro wordt verkocht. Zondag kan je ten slotte meedoen aan een stijlwedstrijd, waarbij je een tegoedbon van 50 euro kan winnen. 

Jet heeft enorm veel zin in de komende tijd. Niet alleen in de heropeningsweek, maar ook in de periode daarna. “Ik heb zin om de klanten te leren kennen en te horen waar ze behoefte aan hebben, zodat ik daarop kan inspelen en de winkel nog meer kan laten groeien.” In de toekomst wil ze de winkel ook verder verduurzamen. “Bijvoorbeeld door meer samen te werken met duurzame merken, of het aandeel vintage kleding verder te vergroten.”