Nieuws

Nog veel onduidelijk over Omikron, maar verlenging lockdown lijkt onvermijdelijk

Aanstaande vrijdag komt het Outbreak Management Team (OMT) bij elkaar om te overleggen over een nieuw advies voor het kabinet, maar maandag al liet Marc Bonten van het OMT weten dat we er niet op moeten rekenen dat alle maatregelen zullen verdwijnen. Zijn verwachting is dat het OMT gaat adviseren om in kleine stapjes te versoepelen.


Leestijd: 1 minuut

Meer Groningers halen een coronavaccinatie
Meer Groningers halen een coronavaccinatie

Onzekerheid over omikronvariant

Het lastige is dat er nog veel onzekerheid is over de Omikronvariant en het effect op de besmettingen en ziekenhuisopnames. Volgens cijfers uit andere landen hebben mensen die besmet raken met de omikronvariant wel minder kans om in het ziekenhuis terecht te komen. “Maar ook die landen zitten pas een paar weken in de omikrongolf. Dus we kunnen nog niet goed vaststellen hoeveel van de geïnfecteerde mensen op de intensive care terechtkomen”, zegt Bonten tegen Nieuwsuur.

Momenteel stijgen de besmettingen. De ziekenhuisopnames dalen nog, maar het RIVM laat weten dat de ziekenhuisopnames ook weer kunnen toenemen, ook als de omikronvriant bij een kleiner deel van de besmette mensen voor ernstige ziekte zorgt. 

Kritiek virologen op verlenging lockdown

Dagblad van het Noorden schrijft vandaag, woensdag, dat er ook kritiek is vanuit virologische hoek op de verlenging van de lockdown. Viroloog Louis Kroes van het Leidse LUMC zegt bijvoorbeeld: “Als je in deze situatie nog aan een harde lockdown blijft vasthouden, ontstaat er een draagvlakprobleem onder de bevolking. De omikrongolf lijkt beheersbaar en zal niet leiden tot de ontwrichting in de proporties waarvoor werd gevreesd. Daarom is het goed mogelijk om de sportgelegenheden en de scholen te openen. En dat geldt eveneens voor alle winkels en diensten als kappers.”