Nieuws

Noord-Nederland heeft langste wachtlijsten voor operaties

De wachtlijsten voor operaties lopen in Noord-Nederland op, en overschrijden daarmee landelijk afgesproken normen. Dat blijkt uit een inventarisatie van Dagblad van het Noorden van de officieel vermelde wachttijden per ziekenhuis. Meer dan tienduizend patiënten wachten in het Noorden maanden of soms langer dan een jaar op een operatie.


Leestijd: 1 minuut

Martini Ziekenhuis in Groningen sluit helft operatiekamers
Martini Ziekenhuis in Groningen sluit helft operatiekamers

Ziekenhuizen zoals het Martini Ziekenhuis Groningen of het Scheperziekenhuis van Treant in Emmen hebben voor een aantal veel voorkomende operaties de langste wachtlijsten van Nederland. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om knie- en heupoperaties en amandel-ingrepen. Voor een aantal andere operaties is de wachttijd in andere regio’s weliswaar langer, maar nergens zit het Noorden in de kopgroep van de kortste wachttijd. 

Corona

Door de coronapandemie zijn veel behandelingen uitgesteld. Op dit moment lijkt er een vierde coronagolf te komen, waardoor er alweer operaties moeten worden verplaatst. Maar ook voor de coronapandemie waren de wachtlijsten in het Noorden al langer. De ziekenhuizen zeggen hard aan oplossingen te werken, zoals het langer benutten van operatiekamers.