Nieuws

Noorderzon: "Ontroerend om te zien wat we toch hebben kunnen betekenen"

De organisatie is zeer tevreden over het verloop van- en de belangstelling voor het Noorderzon-festival , dat gisteravond laat in het Noorderplantsoen werd afgesloten. Er waren tal van maatregelen genomen om het publiek met 1,5 ruimte veilig naar de voorstellingen te laten kijken, en dat leidde er toe dat een kleiner, maar herkenbaar festival volgens de organisatie goed is verlopen.


Leestijd: 1 minuut

Noorderzon: "Ontroerend om te zien wat we toch hebben kunnen betekenen"
Noorderzon: "Ontroerend om te zien wat we toch hebben kunnen betekenen"

Elf dagen achter elkaar presenteerde Noorderzon een uitgebreid internationaal en lokaal programma met theater, muziek, lezingen, literatuur, kindervoorstellingen en installaties. Het was de 31ste editie van dit festival.

Er werden meer dan 12.500 kaarten voor het programma verkocht, met een totale bezetting van 86%. Het gehele programma werd georganiseerd op 1,5 meter afstand. In veel voorstellingen werden bezoekers, na lange tijd, voor het eerst weer voorzichtig met elkaar in 'contact' gebracht via kunst en theater.

Recirquel - foto Noorderzon, Xanne Wijkamp.
Recirquel – foto Noorderzon, Xanne Wijkamp.

Het festival vond plaats op twee ‘eilanden’ (Noord en Zuid) in het Noorderplantsoen en meer dan tien speellocaties in de stad Groningen. Op de twee afgesloten eilanden stonden voorstellingslocaties centraal en op beiden konden tegelijkertijd ongeveer 750 mensen zitten. De 32e – hopelijk weer ‘normale’ – editie van Noorderzon staat gepland voor 18 t/m 28 augustus 2022.

'Reparatiegeld’

De organisatie van Noorderzon Festival of Performing Arts & Society is blij dat zij uit de steunmaatregelen voor de culturele sector covid-reparatiegeld heeft ontvangen. Zonder deze bijdrage was een Noorderzon Festival dit jaar niet mogelijk geweest.

Directeur Femke Eerland: “Deze steun heeft het mogelijk gemaakt om in een onzekere tijd, enige zekerheid te bieden. Door deze steun hebben we een aangepaste, maar herkenbare vorm van Noorderzon kunnen organiseren dit jaar. Daarmee hebben we publiek kunnen bedienen met een prachtig programma, hebben we artiesten een podium kunnen geven, en de keten een impuls. Het was en is zeer ontroerend om de positieve impact van live performances op publiek, crew en spelers te zien."

Bovenste foto: Kulu Orr (Niels Knelis Meijer).

Sylvie Kreusch. Foto: Niels Knelis Meijer
Sylvie Kreusch. Foto: Niels Knelis Meijer