Nieuws

Noordzijde stationsgebied wordt groen, levendig en paradijs voor voetgangers en fietsers

Een levendige, groene entree en ruimte in overvloed voor voetgangers en fietsers: het college van B&W heeft een eerste schets van de noordzijde van het Groningse stationsgebied gemaakt. In dat nieuwe gebied komt volop ruimte voor werken, wonen en andere voorzieningen en het monumentale stationsgebouw vormt het middelpunt.


Leestijd: 1 minuut

In 2026 verhuist het busstation naar de zuidzijde van het Hoofdstation. Daardoor ontstaat aan de noordzijde ruimte. Die ruimte kan benut worden voor een nieuwe inrichting, voor nieuwe openbare ruimte, maar ook voor meer locaties voor kantoren, wonen en voorzieningen. Het college van B&W wil het gebied omtoveren tot een bruisende plek met verschillende functies en een focus op leefkwaliteit.

In de schets staan de singels, vol bomen en ander groen, centraal. Daarnaast krijgen voetgangers en fietsers in deze schets de ruimte. Het gemeentelijk bestuur wil een gastvrije, groene en veilige looproute creëren tussen het stationsgebouw en de H.N. Werkmanbrug. Het college wil hiervoor een ‘knip’ in de Stationsweg maken om doorgaand autoverkeer te weren.

Doordat er minder verkeer komt op de Stationsweg, ontstaat ruimte voor bomen en plekjes aan het water om te wandelen of even neer te strijken.

Op 8 november is er tijdens het evenement Let’s Gro een Spoorcafé over het toekomstbeeld van de noordzijde van het Stationsgebied. Inwoners kunnen hun ideeën dan ook indienen via de Stem van Groningen.