Nieuws

NS gaat tussen Groningen en Zwolle testen met ‘anderhalvemetertreinen’

De NS voert deze week tussen Groningen en Zwolle een test uit met zes speciale ‘anderhalvemetertreinen’. De treinstellen zijn zodanig aangepast, dat de reizigers straks voldoende afstand om zich heen hebben.


Leestijd: 1 minuut

Minder sprinters tussen Assen en Groningen tijdens spits
Minder sprinters tussen Assen en Groningen tijdens spits

In de treinen hangen folieschermen en via stickers worden de reizigers gewaarschuwd om voldoende afstand te houden. Op een groot deel van de stoelen hangen verbodsbordjes, zodat er tussen elke passagier voldoende ruimte is. 

De NS wil eerst een week lang kijken hoe de reizigers reageren op de maatregelen. Zo wil de vervoerder weten of de maatregelen ook echt worden nageleefd. 

Daarna wordt de test uitgebreid naar andere trajecten. Mogelijk dat dan ook gebruik wordt gemaakt van eenrichtingsverkeer in de treinen, waarbij je niet meer kunt in- en uitstappen bij dezelfde toegangsdeur. Als de proef succesvol is, worden de maatregelen doorgevoerd in alle treinen. 

Op dit moment is het aantal treinreizigers fors teruggelopen met zo’n 90 procent. De NS heeft daarom een speciale dienstregeling ingezet.