Nieuws

Ondernemers op zwart.

Afgelopen vrijdag plakten de ondernemers aan het Koopmansplein in Ten Boer al hun reclame-uitingen af. Dit als reactie op de plannen van het Groningse college om een reclamebelasting in te voeren. Een belasting die ondernemers, sportverenigingen, culturele instellingen, kerken, dorps- en buurthuizen moeten betalen voor openbare aankondigingen zichtbaar vanaf de openbare weg.


Leestijd: 2 minuten

Jalt de Haan. Foto | CDA Groningen
Jalt de Haan. Foto | CDA Groningen

Ondernemers door de hele gemeente geven de actie inmiddels een vervolg. Helaas is het maar de vraag of het ook echt wat uithaalt, want tot nu toe hebben de coalitiepartijen (GroenLinks, PVDA, SP, Partij voor de Dieren en ChristenUnie) nog niet de indruk gewekt echt naar de zorgen te luisteren. Zo ging het in het verleden ook met de uitbreiding van het betaald parkeren, waarbij er in Corpus meer dan 1000 handtekeningen werden opgehaald. Effect? Nul komma nul.

Natuurlijk kan het invoeren van een extra belasting nooit op veel applaus rekenen. Zeker niet als je het als kleine ondernemer al moeilijk hebt. Immers: de grote bedrijven al hebben laten weten hun reclame te laten hangen. Ze tikken de belasting straks gewoon af, waardoor er geen billboard of led-scherm minder te zien zal zijn. Geraakt wordt enkel de kleine en lokale ondernemer, die dus al enorm hoge energie-, personeels- en huurlasten heeft. Dit lijkt ons iets dat je – zeker als links college – toch absoluut niet moet willen. Gaat het dan toch alleen om het geld? En zo ja, is deze ongekende polarisatie je dan de beoogde 5 ton waard, op een begroting van 1,2 miljard?

Toch is er bij de invoering van de reclamebelasting meer aan de hand. Het college had namelijk nog een optie. Niet het invoeren van reclamebelasting, maar samen met ondernemers werken aan het herwinnen van de openbare ruimte. In een brief van de Groningse bedrijvenverenigingen geven ze aan graag samen met de gemeente te werken aan een gebiedsgerichte aanpak. Hier is ook een aantal keren met de GroenLinks wethouder over gesproken, maar zonder resultaat. Onbegrijpelijk, want waarschijnlijk heeft dit en meer effect en sta je naast je inwoners in plaats van tegenover ze.

Dat het protest in Ten Boer begon is ook niet zonder reden. Hier zitten ze al vijf jaar te wachten op het opknappen van het Koopmansplein. Was dit in de binnenstad geweest, dan was er waarschijnlijk al lang wat gebeurt. Ten Boer en Haren zijn de afgelopen jaren sinds de herindeling te vaak geconfronteerd met Stadse praktijken. Het verhogen van de sporttarieven, onzekerheid bij de Wijnloop en de afschaffing van Diftar in Haren. We zouden het eens wat vaker moeten omkeren. De Stad kan namelijk nog een hoop leren van ons prachtige Ommeland.

Steeds meer reclame-uitingen die worden afgeplakt met zwarte folie. Het is natuurlijk geen gezicht, maar de reclames zijn niet meer te zien. Ik hoop dat het college blij is.

Jalt de Haan (CDA) en Tom Rustebiel (D66)