Vooral ’s avonds en ’s nachts zijn de straten tussen het station en de Vismarkt het toneel van drugsgebruik, bedreigingen, steekpartijen, crimineel gedrag en vernielingen aan winkel- en horecapanden, zegt Bos. Volgens de GCC-voorzitter voelen ondernemers, hun medewerkers en ook voorbijgangers zich steeds vaker onveilig in het gebied. “De grens van wat acceptabel is, lijkt inmiddels ver overschreden te zijn.”
Vrouwen naar station gebracht
Volgens Bos zijn er al ondernemers die normaal ’s avonds open zijn, maar die nu overwegen eerder de deuren te sluiten, al om 19.00 uur. Vrouwelijke personeelsleden zouden ’s avonds niet meer alleen over straat kunnen of durven. “Ik ken verhalen van vrouwen die door collega’s naar het station worden gebracht.” Te gek voor woorden, noemt Bos het: “Ondernemen in een van de leukste straten van de stad wordt op deze manier steeds lastiger.”
Bos pleit voor invoering van cameratoezicht. “De camera’s hangen er. Ze mogen alleen niet worden gebruikt.” In de praktijk leidt dat er toe dat de politie na een incident noodgedwongen camerabeelden opvraagt bij ondernemers, zegt hij. “Kortom, die camera’s in het gebied moeten zo snel mogelijk weer in gebruik worden genomen.”
Tegelijkertijd vindt hij dat er meer toezicht en handhaving moet komen. “Meer politie op straat, en dan vooral op belangrijke knooppunten zoals het Hoofdstation en de Vismarkt.” Daarnaast suggereert Bos te investeren in verlichting.
Ook vinden ze dat er meer en betere verlichting moet komen, evenals cameratoezicht. Daarnaast suggereren de ondertekenaars dat er samen met buurtorganisaties en ondernemers een netwerk van sociale controle zou moeten komen. “Dit kan bijdragen aan een veiliger gevoel en het voorkomen van incidenten.”
De brief is ondertekend door Eric Bos van de GCC en de voorzitters van de andere Groningse bedrijvenverenigingen. Ook Koninklijke Horeca Nederland afdeling Groningen en VNO-NCW/MKB Noord hebben de brief ondertekend.