Nieuws

Afghaanse vluchtelingen-kinderen uit de Marnewaard krijgen onderwijs in Uithuizen

De Afghaanse vluchtelingen zijn terug in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in de Marnewaard. Daar zijn ook kinderen bij die leerplichtig zijn. Voor deze kinderen heeft de gemeente Het Hogeland passend onderwijs kunnen regelen.


Leestijd: 1 minuut

Asielzoekers Ter Apel tijdelijk naar terrein van Defensie in de Marnewaard
Asielzoekers Ter Apel tijdelijk naar terrein van Defensie in de Marnewaard

Voor onderwijs aan de Afghaanse kinderen moest een aantal zaken geregeld worden. Een onderwijs locatie is hier één van. De gemeente heeft onderzocht waar dit het beste mogelijk is. Dit is de voormalige Koning Willem-Alexander basisschool aan de Wilgenhof 36 in Uithuizen geworden. Het pand wordt op dit moment gebruikt door Werkplein Ability en particuliere huurders. Zij vertrekken half december uit het pand. Daarna wordt het klaar gemaakt voor onderwijs.

Op dit moment zijn er ongeveer 120 kinderen in de Marnewaard. Daarvan hebben ongeveer 60 kinderen de leeftijd voor het primair onderwijs. De andere 60 kinderen hebben de leeftijd voor het voortgezet onderwijs. Schoolbestuur Lauwers en Eems uit Warffum verzorgt het onderwijs voor de kinderen in de leeftijdscategorie primair onderwijs. Het is de bedoeling dat de kinderen vanaf 10 januari 2022 starten in Uithuizen. Vanaf dat moment is onderwijspersoneel beschikbaar.

Schoolbestuur O2G2 (ISK) uit Groningen verzorgt het onderwijs voor kinderen in de leeftijdscategorie voortgezet onderwijs. Dat gebeurt vanaf 3 december 2021 eerst in een tijdelijke voorziening op de Marnewaard, zodat de lessen zo snel mogelijk kunnen beginnen. Het is de bedoeling dat ook deze kinderen vanaf 10 januari 2022 starten in Uithuizen. De kinderen worden op schooltijden met de bus vanuit Zoutkamp naar school gebracht en weer opgehaald. De Afghaanse vluchtelingen verblijven naar verwachting tot 1 mei 2022 in de Marnewaard.