Nieuws

Onderzoek: 98 procent Groningse bedrijven vindt duurzaamheid belangrijk

Maar liefst 98 procent van de deelnemers aan een onderzoek over duurzaam ondernemen geeft aan duurzaamheid een belangrijk onderwerp te vinden. Dat komt als een van de resultaten naar voren uit de enquête die duurzaamheidsplatform Groningen Werkt Slim in samenwerking met de Hanzehogeschool in november heeft uitgevoerd.


Leestijd: 1 minuut

Gemeente steekt miljoenen in economisch herstel na corona
Gemeente steekt miljoenen in economisch herstel na corona

In totaal 52 Groningse organisaties en bedrijven in verschillende sectoren en van verschillende omvang deden mee. Doel van het onderzoek was inzicht te krijgen in houding en gedrag ten aanzien van duurzaamheid. De uitkomsten laten vooral de ‘groene’ ambities zien maar tonen ook de obstakels.

Duurzaam gedrag ondanks bezwaren
Van de respondenten vindt maar liefst 98% duurzaamheid een belangrijk onderwerp binnen hun bedrijfsvoering. Tevens is dit terug te zien in daadkracht, want vrijwel alle respondenten hebben al duurzame maatregelen toegepast in hun organisatie, zoals het doorvoeren van duurzame verlichting (80,8%), reduceren van afval (67,3%) en installeren van zonnepanelen (50%). Respondenten ondervinden ook bezwaren bij de toepassing van duurzame maatregelen vooral door gebrek van financieel draagvlak (53,8%), kennis en ondersteuning (26,9%) en tijd (25%).

Behoefte aan keurmerk en onafhankelijk advies
Andere opvallende resultaten zijn de behoefte van organisaties naar een keurmerk voor duurzaam ondernemen (55,8%) en de behoefte van organisaties aan onafhankelijk advies (65,4%).

Het platform Groningen Werkt Slim werkt dan ook aan de ontwikkeling van een onafhankelijk keurmerk voor 2021 en zet in het nieuwe jaar nog meer in op onder meer het actief adviseren op gebied van verduurzamen. “Bedoeling is om zo bij te dragen aan het behalen van de ‘groene’ doelstelling van de gemeente, een Groningen CO2-neutraal in 2035”, aldus Groningen Werkt Slim. Ondernemers kunnen met het platform contact opnemen voor advies en ondersteuning via www.groningenwerktslim.com.