Nieuws

Onderzoek bij medewerkers UMCG: na Janssen-vaccinatie toch nóg een prik?

Het UMCG gaat bij medewerkers die al geprikt zijn met het Janssen-vaccin onderzoeken of het nuttig is om nog een tweede prik met een ander vaccin te geven. Het gaat om een landelijk onderzoek waar ook drie andere UMC’s bij betrokken zijn. De medewerkers krijgen een tweede prik met het Janssen, Pfizer of Moderna vaccin.


Leestijd: 2 minuten

Vaccinatie HPV van start voor 19- tot en met 26-jarigen
Vaccinatie HPV van start voor 19- tot en met 26-jarigen

Bij drie van de vier in Nederland geregistreerde vaccins is het noodzakelijk twee vaccinaties toe te dienen om een goede afweerrespons tegen het coronavirus te ontwikkelen. Het vaccin van Janssen is het enige vaccin dat met slechts één toediening voldoende bescherming geeft tegen ernstige COVID-19. Maar door de toenemende circulatie van bepaalde varianten van het coronavirus is het mogelijk dat een aanvullende vaccinatie na één shot Janssen noodzakelijk is, zo stellen de onderzoekers.

Mixen van vaccins

Het is gebruikelijk dat twee keer hetzelfde COVID-19 vaccin wordt toegediend, maar er zijn diverse redenen waarom het combineren van verschillende vaccins nuttig kan zijn. “Door het mixen van vaccins worden vaccinatiecampagnes flexibeler, kan het vaccinatieproces versneld worden en de impact van leveringsproblemen verminderd worden”, zo zegt Prof.dr. Hugo van der Kuy, hoofd Apotheek in het Erasmus MC.

Door de zeldzame bijwerkingen na vaccinatie met AstraZeneca is in een aantal landen al onderzocht of een eerste vaccinatie met AstraZeneca kon worden opgevolgd door een mRNA-vaccin zoals Pfizer of Moderna. De eerste studies laten zien dat dit een goede en veilige aanpak bleek om een sterke afweerrespons op te wekken zonder ernstige bijwerkingen. Omdat er in Nederland een grote groep mensen is gevaccineerd met het Janssen-vaccin gaan de onderzoekers hier bestuderen of het Janssen-vaccin kan worden opgevolgd door verschillende andere vaccins (Janssen, Pfizer of Moderna). De SWITCH studie is opgezet in samenspraak met de internationale studies die lopen naar het combineren van verschillende vaccins.

Onderzoek onder ziekenhuismedewerkers

De onderzoekers zullen dit onderzoek, dankzij een financiële ondersteuning van ZonMw, uitvoeren onder ziekenhuismedewerkers uit de vier verschillende academische centra. Daarbij bestuderen de onderzoekers vooral of de combinaties veilig zijn en of dit een goede afweerrespons opwekt. Ze zullen daarbij ook de afweerrespons tegen de verschillende coronavirusvarianten bestuderen, omdat het combineren van vaccins tot een bredere afweerrespons zou kunnen leiden. De eerste resultaten van deze studie worden eind oktober verwacht.