Nieuws

Onderzoek naar lichtvervuiling: doe mee en tel de sterren

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen willen de lichtvervuiling in het Noorden in kaart brengen, en zijn daarom op zoek naar mensen die willen helpen. Hoe? Door sterren te tellen.


Leestijd: 1 minuut

Onderzoek naar lichtvervuiling: doe mee en tel de sterren
Onderzoek naar lichtvervuiling: doe mee en tel de sterren

Nederland staat te boek als een van de meest lichtvervuilde landen ter wereld. Met name in de Randstad is sprake van lichtvervuiling, maar ook in het Noorden zijn er hotspots, zoals Erica en de Eemshaven. Lichtvervuiling is van invloed op mensen, dieren en planten. Denk aan de verstoring van bioritme, slaapproblemen of zelfs ziektes en aan verstoorde routes van trekvogels of veranderende bloeiperiodes van planten

Onderzoekers willen nu in kaart brengen hoe het in het Noorden gesteld is met de lichtvervuiling, en daarvoor hebben ze de hulp van het publiek nodig.

Samen met CurioUs, een initiatief van Forum Groningen, is daarom een meetactie gestart. Iedereen kan meedoen. Hoe? Door de sterren te tellen die je in sterrenbeeld Orion ziet. Deelnemers wordt verzocht naar buiten te gaan, Orion op te zoeken, een kwartiertje te wachten om de ogen aan de duisternis te laten wennen, en vervolgen het aantal sterren te tellen die ze in het sterrenbeeld zien, en dat door te geven. Het is de bedoeling om deze meetactie ieder jaar te herhalen om zo de duisternis in kaart te brengen.

Het is de bedoeling dat de sterren geteld worden tussen 1 en 15 februari en tussen 1 en 15 maart, als de maan onder de horizon is.

Meer info en aanmelden? Klik dan hier.