Nieuws

Onderzoek UKrant: Studenten worden regelmatig ongewenst gedrogeerd

Tussen de 3 en 7 procent van de Groningse studenten is wel eens tegen zijn zin gedrogeerd. Dat blijkt uit onderzoek van de Groningse Ukrant onder 293 studenten.


Leestijd: 1 minuut

Gemeenteraadsleden: “Straatintimidatie van vrouwen moet stoppen”
Gemeenteraadsleden: “Straatintimidatie van vrouwen moet stoppen”

Het onderzoek werd uitgevoerd vlak voor de lockdown in maart. De publicatie werd in verband met de coronacrisis uitgesteld tot vandaag, dinsdag.

Bij ‘drogeren’ gaat om het ongewenst innemen van middelen als flunitrazepam, ketamine en GHB. Volgens de UKrant waren vooral vrouwen – 66 procent – het slachtoffer. 44 procent werd gedrogeerd tijdens het uitgaan. Bij de rest gebeurde het op een festival, thuis, of bij de studentenvereniging.

Slachtoffers vertellen over onder andere black-outs, of beroving. Ze zeggen hun ervaringen te hebben verdrongen uit angst niet geloofd te worden. Eén slachtoffer vertelt hoe ze ontwaakte in een vreemd bed dat onder het bloed zat, waarna ze wegvluchtte. Ze durfde er jarenlang niet over te vertellen.  ‘Ik dacht altijd dat zoiets mij niet zou overkomen, maar inmiddels weet ik wel beter”, zo zei ze tegen de Ukrant.