Nieuws

Onderzoek UMCG: coronapatiënten kunnen operatie beter uitstellen

Mensen met corona die een operatie moeten ondergaan, kunnen deze beter uitstellen tot het moment dat ze zeven weken coronavrij zijn. Gaan ze wel onder het mes, dan is de kans dat ze na de operatie overlijden tweeënhalf keer zo groot. Dat blijkt uit een grote internationale studie, waarbij ook twee artsen van het UMCG betrokken waren.


Leestijd: 1 minuut

UMCG wil beginnen met ‘inhaalzorg’ nu ic-opnames dalen
UMCG wil beginnen met ‘inhaalzorg’ nu ic-opnames dalen

Schelto Kruijff en Jean Paul de Vries, respectievelijk oncologisch chirurg en vaatchirurg/afdelingshoofd chirurgie in het UMCG, coördineerden het Nederlandse deel van deze studie. Wereldwijd deden meer dan 140.000 patiënten in bijna 1700 ziekenhuizen mee aan deze studie.

Al eerder was bekend dat infectie met het coronavirus het overlijdensrisico bij operaties vergroot. Internationale richtlijnen bevelen daarom nu al aan om operaties uit te stellen. Er was tot nu toe nog niet veel bekend over hoe lang dat uitstel zou moeten zijn.

Wereldwijd onderzoek

In dit wereldwijde onderzoek zijn gegevens opgenomen van alle patiënten die in oktober 2020 een chirurgische ingreep ondergingen. Patiënten die na hun operatie besmet raakten met corona, werden uitgesloten van het onderzoek.

Ruim 137.500 van de onderzochte chirurgische patiënten had geen Covid-infectie; van deze groep bleek 1,5% dertig dagen na de operatie te zijn overleden.  Dit percentage lag hoger bij patiënten met Covid-infectie die werden geopereerd na 0-2 weken (4,0%), 3-4 weken (4,0%) en 5-6 weken (3,6%). Patiënten met Covid die na 7-8 weken werden geopereerd, hadden hetzelfde overlijdens percentage (1,5%) als patiënten zonder Covid-infectie. Deze uitkomst gold voor alle leeftijdsgroepen, ongeacht de toestand van de patiënt en ongeacht de urgentie en aard van de chirurgische operatie. 

Afweging per patiënt

Volgens Schelto Kruijff is het dus zeer aan te raden om, indien mogelijk, een operatie minstens zeven weken uit te stellen na een positieve corona-test.  Tegelijk pleit hij voor een individuele afweging bij iedere patiënt. “Beslissingen met betrekking tot het uitstellen van een operatie moeten voor elke patiënt apart worden gemaakt. De voordelen van een uitstel van minimaal zeven weken moeten worden afgewogen tegen de mogelijke risico’s van uitstel. Voor sommige urgente operaties, bijvoorbeeld voor gevorderde tumoren, kunnen chirurgen en patiënten besluiten dat de risico's van uitstel niet gerechtvaardigd zijn. "