Nieuws

Onderzoekers Lifelines ontdekken waardoor je ernstig ziek kan worden van corona

Onderzoekers van het Lifelines-project zijn erachter gekomen waardoor sommige mensen veel zieker kunnen worden van corona dan anderen. De ernst van de klachten lijkt deels genetisch bepaald. Het immuunsysteem van sommige mensen staat té scherp afgesteld, zo concluderen de onderzoekers in het Dagblad van het Noorden.


Leestijd: 1 minuut

Aantal positief geteste mensen in Groningen opnieuw sterk gedaald
Aantal positief geteste mensen in Groningen opnieuw sterk gedaald

Lifelines is een gigantisch gezondheidsonderzoek onder de inwoners van de drie noordelijke provincies. In totaal doen daar 120.000 volwassen deelnemers aan mee, die regelmatig vragenlijsten invullen en ook lichaamsmateriaal afstaan. Er is dus ook veel genetisch materiaal beschikbaar. Van deze 120.000 deelnemers hebben 35.000 mensen ook meegedaan aan een extra onderzoek naar corona. Zo’n 15.000 mensen hebben zelfs alle vragenlijsten ingevuld. 

Geen genetische factoren die bepalen óf je ziek wordt
Uit het onderzoek blijkt nu dat er geen genetische factoren zijn waardoor je bijvoorbeeld makkelijker geïnfecteerd kan raken met het virus. Het virus maakt wat dat betreft dus geen onderscheid. Iedereen die ziek wordt is dus te dicht bij een andere zieke geweest. “Je hebt min of meer pech gehad”, aldus geneticus Lude Franke in het Dagblad

Erfelijkheid speelt wel rol bij hoe ziek je wordt
Erfelijkheid speelt volgend de onderzoekers wel een rol bij de ernst van de klachten. Het virus richt zich namelijk op zogenaamde immunogenen, die een rol spelen bij het herkennen van virussen. Bij veel mensen die ernstig ziek raken door het virus, staat het immuunsysteem te scherp afgesteld. Er ontstaat dan een te heftige respons op het virus. Die overreactie vindt vaak plaats in de longen. En dat is deels erfelijk bepaald. 

Het is nu belangrijk dat er extra onderzoek komt naar wat zich in het immuunsysteem afspeelt. Dat helpt bij het ontwikkelen van goede medicijnen.