Nieuws

Onrust en teleurstelling door afblazen van overkoepelende Nieuwe Poort 

Vorige week werd de knoop doorgehakt: er komt geen overkoepelend cultuurgebouw met alles onder één dak in het stationsgebied, maar in plaats daarvan een renovatie van de Oosterpoort en een nieuwe popzaal achter het station. Deze keuze leidt tot onrust en teleurstelling bij verschillende partijen, zoals het Noord Nederlands Orkest. Dat bleek maandag, tijdens Newsnight at the Grand.


Leestijd: 2 minuten

In februari stelde het college nog alle pijlen te willen richten op een alles-in-eenmuziekgebouw. Maar dat bleek, na onderzoek, toch te duur en te risicovol. Verantwoordelijke wethouders Rik van Niejenhuis (ruimtelijke ordening) en Kirsten de Wrede (cultuur) schoven aan in het Grand Theatre om toelichting te geven. 

“Is dit dan een plan B?”, vroeg presentator Edwin Mooibroek. Wethouder van Niejenhuis gaf daarop aan dat het originele idee inderdaad was om een ‘Nieuwe Poort’ te realiseren, maar dat- na uitgebreid onderzoek- ze zich uiteindelijk gedwongen voelden om alternatieven te zoeken. 

Op de vraag of het een centenkwestie is reageerden de wethouders dat het inderdaad te maken met de financiën, maar ook met risico’s. Als het uiteindelijk nóg meer blijkt te kosten, is het niet meer ‘goed uit te leggen’ dat er zó veel geld naar een cultuurgebouw gaat, terwijl er ondertussen ook andere problemen spelen, zoals woningnood. En, zo benadrukte De Wrede, “dit college investeert alsnog honderden miljoenen in cultuur, en daar zijn we trots op.”

Maar dat een ‘Nieuwe Poort’ er niet komt, zo’n groot overkoepelend muziekgebouw met alles onder één dak, leidde tot teleurstelling en kritische vragen uit het publiek in de zaal. Want als straks de Oosterpoort wordt gerenoveerd is de grote zaal, waar het NNO dikwijls optreedt, een tijd uit de running. En wat moeten zij dan in de tussentijd? Kirsten de Wrede gaf aan dat daarom gekozen is voor het eerst realiseren van de nieuwe zaal, met ruimte voor 3200 mensen, zodat er een ‘kwalitatieve wissellocatie’ is. Dan pas gaat de renovatie van de Oosterpoort van start.

Reuring en levendigheid

Een ander punt van teleurstelling uit het publiek: dat in een overkoepelend groot muziekgebouw elke dag reuring en levendigheid is. En dat zou zorgen voor veel bedrijvigheid, ook voor ondernemers. Maar een enkele popzaal is niet élke dag open. “En dat kan ongunstig uitpakken voor ondernemers.” Ook bijvoorbeeld voor SPOT. “Zij moeten dan eerst heel lang inleveren, voordat ze er wat aan hebben.” Maar volgens Rik van Niejenhuis kun je met het huidige idee ook zorgen voor verbinding tússen de plekken. Vanuit SPOT is nog geen reactie gekomen. “Ze willen dit nieuws eerst laten bezinken”, aldus Van Niejenhuis.