Nieuws

Ontgroening Albertus: studenten vielen flauw na 20 minuten voorovergebogen zitten

Tijdens de ontgroeningsperiode van studentenvereniging Albertus Magnus zijn  vorige maand vier studenten flauw gevallen nadat ze 20 minuten voorover gebogen hadden moeten zitten. Tientallen anderen voelden zich na afloop onwel, zo meldt de Volkskrant. Albertus zou het incident in eerste instantie niet hebben gemeld bij de Rijksuniversiteit.


Leestijd: 1 minuut

Ontgroening Albertus: studenten vielen flauw na 20 minuten voorovergebogen zitten
Ontgroening Albertus: studenten vielen flauw na 20 minuten voorovergebogen zitten

Het incident deed zich voor tijdens de meest recente ontgroeningsperiode. Vicepraeses Ruben van Rossem zou het incident volgens de Volkskrant in eerste instantie hebben ontkend. Er zouden wel leden zijn flauwgevallen, maar dat was te wijten aan een combinatie van warmte en veel mensen in een ruimte, meldde hij aanvankelijk.

Pas in tweede instantie erkende Van Rossem dat de vier studenten waren flauwgevallen nadat ze ‘maximaal twintig minuten voorovergebogen zittend’ op elkaar hadden moeten wachten. Na het incident zijn de vier ter controle naar het medisch team gegaan. Na een nacht slapen voelden ze zich weer goed en konden ze weer deelnemen aan het programma, aldus het bestuurslid.

Het incident moet door Albertus nog geëvalueerd worden, maar de vereniging heeft al wel besloten deze activiteit niet meer op deze manier in te vullen.

Gedragscode

Albertus Magnus is na Vindicat de grootste studentenvereniging van Groningen. Na een aantal incidenten bij Vindicat moeten studentenverenigingen in de stad zich tijdens de introductie aan strengere regels houden. Ook werd in 2019 een gedragscode opgesteld, die door de verenigingen is ondertekend. In de code staat onder andere dat incidenten moeten worden gemeld bij de Advies Commissie Introductietijden (ACI).

Albertus heeft dit incident aanvankelijk niet gemeld, maar laat aan de Volkskrant weten dat alsnog te doen.