Nieuws

Onvrede over plannen voor ‘betonnen kolos’ als herinnering aan Ringweg; petitie 1.100 keer getekend

Inwoners van de Oosterpoort zijn op zijn zachts gezegd niet blij met de plannen om in het nog aan te leggen Zuiderplantsoen een enorm betonnen monument te plaatsen, als herinnering aan de Ringweg. Een petitie van drie Oosterpoorters om plaatsing van het kunstwerk tegen te houden, is inmiddels meer dan 1.000 keer getekend.


Leestijd: 1 minuut

Het Geheugen Paviljoen is een restant van het viaduct onder de zuidelijke ringweg en wordt zo’n dertig meter lang en 5 meter hoog. De bedoeling is dat het kunstwerk de herinnering aan de oude ringweg levend moet houden.

Buitenproportioneel

Maar die gedachte is tegen het zere been van bij buurtbewoners. “Omwonenden hebben er tientallen jaren naast, onder en bij gewoond. Zij willen echt niet herinnerd te worden aan de Ringweg. En zeker niet door zo’n betonnen kolos van 30 meter lang, 5 meter hoog en een rijbaan breed. Buitenproportioneel groot in een relatief smal park.”

De ringweg is nou niet bepaald een stukje geschiedenis waar de Oosterpoorters graag aan herinnerd worden. “Decennialang hebben buurtbewoners van de Oosterpoort een afschuwelijk betonnen viaduct moeten verdragen waarover dagelijks 100.000 auto’s passeerden met alle gevolgen van dien.”

Het ontwerp voor het Geheugen Paviljoen komt van een Amsterdams architectenbureau, dat ook al tekende voor het Geheugenbalkon aan de Hereweg. Ook het feit dat een Amsterdams bureau is gevraagd, valt niet goed bij de wijkbewoners. Zij hadden liever gezien dat lokale kunstenaars de kans hadden gekregen om met een ontwerp te komen.

Ook PvdA komt in actie

De petitie die de buurtbewoners zijn gestart was woensdagochtend bijna 1.100 keer getekend. Ook de PvdA in de stad neemt het op voor de omwonenden. De partij wil van het stadsbestuur weten in hoeverre de omwonenden zijn meegenomen in de plannen voor dit Geheugenpaviljoen. “Als politiek horen we ons niet te bemoeien met de vraag of en in welke vorm iets kunst is, maar dit plan roept toch wel vragen op in onze fractie”, aldus PvdA-raadslid Rita Pestman.