Nieuws

Ook in Groningen ic’s bijna vol - plannen voor ‘zwartste scenario’ liggen klaar

De ziekenhuizen in Groningen doen hun uiterste best om alle coronapatienten plaats te bieden op de intensive care. Maar de situatie begint nu toch echt nijpend te worden en ook in Groningen kan de GGD niet langer uitsluiten dat op enig moment de IC’s zo vol liggen, dat het zwartste scenario in werking treedt.


Leestijd: 1 minuut

Kinder intensive care UMCG vol
Kinder intensive care UMCG vol

Dan valt er niet meer aan te ontkomen dat er een systeem komt van triage, waarbij gekozen moet worden wie wel en wie niet een plek krijgt in een van de ic’s.

Dat betoogde vanmorgen GGD-directeur Jos Rietveld tijdens persconferentie, zo meldt de Groningse stadsomroep OOGTV.

Momenteel liggen er, volgens cijfers van het Acute Zorg Netwerk Noord-Nederland, 86 coronapatiënten in de Groningse ziekenhuizen. Dat zijn er drie meer dan vrijdag. De ziekenhuizen zijn momenteel nog in staat om hen te behandelen, maar als het aantal blijft stijgen kunnen ze het niet meer aan.

Enerzijds omdat de IC’s bijna vol zijn, maar ook omdat het personeel nu al tijden op het tandvlees loopt en oververmoeid begint te raken. Dat leidt tot hoog ziekteverzuim.

En als er geen plek meer is, en onvoldoende medewerkers, dan ontkomen de ziekenhuizen niet meer aan triage, en “moeten we kiezen wie wel en wie niet in het ziekenhuis terecht kan”, aldus de GGD-directeur tegen OOGTV.