Nieuws

Op station Groningen wordt deze week 24 miljoen liter water weggepompt

Op het Hoofdstation van Groningen pompt aannemer Strukton deze week dag en nacht water uit de bouwkuip. Er wordt in totaal 24 miljoen liter water afgevoerd. De werkzaamheden beginnen maandag en duren tot en met vrijdagochtend 11 augustus. 


Leestijd: 1 minuut

Foto | Groningen Spoorzone
Foto | Groningen Spoorzone

De bouwkuip, pal achter het stationsgebouw, staat sinds begin mei onder water. Dit was nodig om de wanden van de bouwkuip van constante druk te voorzien, zodat het beton op een veilige manier kon worden gestort. Nu de vloer is gestort, kan de kuip weer worden leeggepompt. Het opgepompte water wordt afgevoerd naar het Noord-Willemskanaal.

24.000.000 liter water

In het tijdelijk zwembad zit momenteel 24 miljoen liter water, ofwel 240.000 kubieke meter. Het leegpompen van de kuip gebeurt met maximaal 375 kubieke meter per uur. Ter vergelijking: dat zijn meer dan 10 tankauto’s, een vrachtwagen met een grote cilindrische tank.

De pomp wordt iedere dag tussen 12 uur ’s middags en 8 uur de volgende ochtend aangezet. Tussen 08.00 en 12.00 worden er verschillende inspecties uitgevoerd. De bouwkuip wordt gecontroleerd, de omgeving wordt in de gaten gehouden en ook het stationsgebouw wordt gecheckt. Op vrijdagochtend 11 augustus staat de bouwkuip weer droog.