Nieuws

Op zoek naar kerstboom voor Grote Markt

De zomer is van start gegaan, de eerste hete dagen hebben we achter de rug. Niet het moment om aan Kerst te denken. Maar bij de Groningen City Club denken ze daar heel anders over. Daar is de zoektocht gestart naar de prachtige kerstboom die begin december de Grote Markt in kerstsfeer moet brengen.


Leestijd: 2 minuten

Volgens Louis van der Tuin, die namens de Groningen City Club de zoektocht voor de elfde keer leidt, heeft het veel voeten in aarde om de juiste boom te vinden, en vandaar dat ze er nu al mee zijn begonnen.

Het gaat om bomen in tuinen die daar te groot zijn geworden, die de bewoners toch al willen kappen. De boom die Louis zoekt is een vrijstaande boom, die dus geen lelijke plekken heeft omdat hij tegen een andere boom aan staat. De boom moet ook niet te kort zijn: twintig meter hoog minimaal, want anders valt ie niet op, op de Grote Markt.

Het wordt nog een hele klus om een passende boom te vinden. Want vorig jaar waren er zo’n vijftig aanmeldingen, en al die bomen moesten worden beoordeeld en bekeken. Bovendien is er meestal nog een kapvergunning nodig.

Spannend

Louis heeft er veel plezier in, in de jaarlijkse zoektocht naar een mooie boom. “Het leuke is de spanning. Elk jaar weer is het spannend om te zien of we er weer een kunnen vinden”.

Het is niet zo dat hij álle bomen die worden aangeboden persoonlijk ook gaat keuren. “We vragen mensen eerst om een foto te sturen. Op grond daarvan maken we dan een soort top drie, en dan ga ik samen met iemand van het bedrijf Wagenborg kijken. Want dat bedrijf moet de boom kappen en vervoeren met een trailer”.

“Pas als de boom eenmaal op de Grote Markt staat ben ik rustig. Dan begint het versieren van de boom door medewerkers van de firma Croonwolter&dros. En dan, als alles achter de rug is, eten we een gebakje met alle mensen die betrokken zijn. Dat is ieder jaar weer een prachtig moment, waarop we allemaal tegen elkaar zeggen: Yes, we hebben het weer geflikt!”

Aanmelden

We denkt een geschikte boom te hebben kan een mailtje sturen naar: louis@kerstboomgcc.nl