Nieuws

Operatie Julianaplein van start; dit staat de stad te wachten

Het is zover: vanavond om 20 uur gaat Operatie Julianaplein van start. Een megaklus van bijna drie maanden, waarbij het huidige kruispunt op de schop gaat, en er een tijdelijke kruising wordt gebouwd. De werkzaamheden zorgen voor veel verkeershinder, zowel op de omleidingsroutes als op de andere wegen in en rond de stad. Hieronder een overzicht van de zes fases, en dus ook welke richtingen wanneer gestremd zijn.


Leestijd: 2 minuten

Operatie Julianaplein van start; dit staat de stad te wachten
Operatie Julianaplein van start; dit staat de stad te wachten

Over Operatie Julianaplein

Operatie Julianaplein gaat dus vanavond van start en duurt in totaal 11 weken, tot 9 mei om precies te zijn. In die tijd wordt een tijdelijk Julianaplein aangelegd. Dit tijdelijke plein, in de vorm van een T, blijft twee jaar. In die tijd wordt op de plek van het huidige plein het defnitieve Julianaplein gebouwd: een kruising zonder verkeerslichten, waar het verkeer altijd kan doorrijden.

De verwachting is dat de bouw van het Tijdelijke Julianaplein veel hinder gaat opleveren. Zoveel zelfs, dat er dagelijks 80.000 auto’s minder op de wegen in en rond de stad moeten tijden om een chaos te voorkomen.

Fase 1: 11 februari – 14 februari

Fase 1 is van 11 februari 20.00 uur tot 14 februari 06.00 uur. Tijdens deze fase zijn op het Julianaplein uit de richting Assen naar Hoogezand en uit de richting Drachten naar Hoogezand dicht. Ook afrit 37 (Helpman) is afgesloten.

Fase 2 : 14 februari – 25 februari

Fase 2 start op 14 februari 06.00 uur en loopt tot 25 februari 22.00 uur. Tijdens deze fase zijn op het Julianaplein uit de richting Assen naar Drachten en uit de richting Drachten naar Hoogezand dicht. Ook afrit 37 (Helpman) is afgesloten. Klik hier voor de pagina met de details en de omleidingen.

Fase 3: 25 februari – 28 februari

In dit weekend is het hele Julianaplein dicht, behalve de nieuwe rijbaan voor verkeer vanaf Assen richting Hoogezand.

Fase 4: 28 februari – 28 maart

In deze vier weken is de situatie bijna gelijk aan de vorige fase. Het enige verschil is dat de richting Hoogezand-Assen nu open is, over de nieuwe rijbaan.

Fase 5: 28 maart – 6 mei

In deze zes weken wordt de andere zijde van het Julianaplein aangepakt. De oostkant gaat dicht, de westkant gaat open. De tijdelijke brug over het Noord-Willemskanaal wordt in gebruik genomen. Het verkeer kan nu wel van Assen naar Drachten en omgekeerd, maar niet meer van Assen naar Hoogezand en omgekeerd.

Fase 6: 6 mei – 9 mei

In dit slotweekend wordt het tijdelijke Julianaplein gebruiksklaar gemaakt. Alle nieuwe tijdelijke wegen worden op elkaar aangesloten. Het Julianaplein is helemaal dicht, in alle richtingen. Op 9 mei om 6.00 uur wortd het tijdelijke Julianaplein in gebruik genomen.

Pas je rijgedrag aan

De oproep is om komende drie maanden je rijgedrag aan te passen en de auto zoveel mogelijk te laten staan. Lees meer over anders reizen tijdens Operatie Julianaplein.