Nieuws

Opinie: RUG moet korte metten maken met onzinnige kletspraat van docent aan University College

De University College Groningen, onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen, heeft een docent berispt omdat hij complottheorieën zou steunen en deze tijdens zijn lessen promoot. De man zou zich bovendien op dubieuze wijze hebben uitgelaten over antisemitisme.


Leestijd: 2 minuten

Oproep aan omstreden wappie-docent RUG: “Neem ontslag!"
Oproep aan omstreden wappie-docent RUG: “Neem ontslag!"

Een en ander melden diverse media naar aanleiding van een artikel in de Ukrant.

Het betreft een universitair hoofddocent, Tjeerd Andringa, die onder meer zou beweren dat aristocraten en priesters misbruikte kinderen opleiden tot dienaren, dat de regering van de VS zélf de aanslag op de Twin Towers zou hebben georganiseerd, dat vaccinatie autisme veroorzaakt, en dat er geen sprake is van door de mens veroorzaakte klimaatverandering.

Je zou er bijna om lachen als het niet zo ernstig was. Maar het is wel ernstig, zeer ernstig. Mocht het kloppen, dan betekent dit dat de man complottheorieën verkondigt onder de vlag van de universiteit. En dat er in Groningen een docent rondloopt die in naam van de wetenschap apekool verkondigt.

Tegenover de Ukrant meldt het University College Groningen dat  “na een lange periode van toezicht en observatie” is besloten dat de docent zijn vak ‘kritisch denken’ niet meer mag aanbieden. Ook is de docent berispt en volgt er nader onderzoek dat “voor het einde van het studiejaar” moet zijn beëindigd.

Dat is wel een héel milde behandeling van een man die onzin verkondigt. Te mild.

Nu kan het natuurlijk zo zijn dat hij niet goed is geciteerd, of niet goed begrepen. Dat kan de universiteit gemakkelijk even aan hem vragen. In tien minuten weet je dat. En dan kan blijken dat alle studenten in de war waren, en dat de man iets anders had bedoeld. Maar het kan ook zo zijn dat de man wel degelijk dubieuze praatjes rondstrooit, en dan is het de vraag of hij daar nog achter staat.

Maar mócht het zo zijn dat de man wel degelijk onzin verspreidt, en zelfs antisemitisme zou promoten, dan is er slechts één mogelijkheid. Ontslag op staande voet, in plaats van een berisping.

Want als je bij een bakker in dienst bent, en je maakt daar giftige broodjes, dan hoeft de baas ook niet tot het eind van het jaar na te denken over de vraag wat er met die medewerker moet gebeuren.

In Groningen zijn we over het algemeen heel snel klaar met flauwekul, en dat moet voor een universiteit ook zo zijn. De RUG is de Rijksuniversiteit Groningen, hoort bij de beste honderd universiteiten van de wereld en zou toch niet de reputatie willen hebben van wappie-universiteit.