Nieuws

"Ter Apel moet zichzelf maar redden"

Minister Marjolein Faber heeft Ter Apel niets te bieden. Dat was de conclusie na het bezoek dat minister Marjolein Faber van Asiel woensdag bracht aan de gemeente Westerwolde.


Leestijd: 2 minuten

Het is langzamerhand bij wel zo’n beetje iedereen in Nederland bekend dat er in Ter Apel veel meer vluchtelingen worden opgevangen dan de bedoeling was. Dat veroorzaakt overlast in de omgeving en zorgt voor gevaarlijke situaties. Er mogen ’s nachts niet meer dan 2000 asielzoekers de nacht door brengen, maar het zijn er iedere nacht meer.

Die situatie is onhoudbaar. En een oplossing ligt voor het grijpen: verdeel de asielzoekers over centra in heel Nederland, zodat Ter Apel er niet alleen voor staat. Dat is te realiseren. Sterker nog: daarvoor is er een “Spreidingswet”, zodat de asielzoekers over heel Nederland kunnen worden gespreid.

Maar het nieuwe kabinet wil van die wet af. Maar zolang die wet nog niet is afgeschaft, zijn er formeel dus nog steeds mogelijkheden om de asielzoekers ook in andere gemeenten op te vangen.

Asielzoekers moeten zich aan de wet houden. Maar de regering zelf ook.

De Spreidingswet is aangenomen op dinsdag 23 januari van dit jaar, 2024. Die wet is nog steeds van kracht, zodat er alle gelegenheid is om Ter Apel te helpen. Ondertussen kan er wel gewerkt worden aan structurele oplossingen, maar zolang die er niet zijn, kun je de Spreidingswet gewoon gebruiken om Vlagtwedde en Ter Apel uit de brand te helpen

De minister bleef slechts korte tijd in Ter Apel, en het ministerie had haar bezoek aanvankelijk geheim willen houden. Dat ze dat geheim wilde houden is ook best begrijpelijk: ze kwam met lege handen, en is met lege handen vertrokken.

Mochten er deze zomer weer mensen massaal in de open lucht moeten slapen in Ter Apel, en er ontstaan andere duidelijk zichtbare problemen, dan levert dat beelden op die de stelling zouden kunnen ondersteunen : “zie je wel, we hebben een groot probleem met asielzoekers in Nederland”.

Als er problemen in Ter Apel zijn die voor een deel oplosbaar zijn, maar je doet er niets aan, en je laat Ter Apel en Vlagtwedde er alleen voor opdraaien, wees dan wel zo eerlijk en zeg als minister dat je ook zelf verantwoordelijk bent voor het feit dat er niet is gewerkt aan een oplossing voor problemen in Ter Apel.

(Hans de Preter)