Nieuws

Oproep aan Vijlbrief om advies Gasunie naast zich neer te leggen

De provincie Groningen roept staatssecretaris Hans Vijlbrief op om het advies van de Gasunie naast zich neer te leggen. Gasunie adviseert het kabinet om de gaskraan van het Groningenveld langer op de waakvlam te houden, en niet al dit najaar volledig te sluiten.


Leestijd: 1 minuut

"Het is een nogal brutaal advies", licht gedeputeerde Tjeerd van Dekken van de provincie Groningen toe. "Er wordt keer op keer vergeten dat het risico op extra bevingen groter wordt. De veiligheid van inwoners moet voorop gaan staan en daarvoor moet de gaswinning naar nul."

Gasunie Transport Services (GTS) adviseert het kabinet dinsdag om de gaskraan dit jaar nog niet definitief te sluiten, vanwege het volledig wegvallen van Russisch gas en de onzekerheid op de internationale gas- en energiemarkten. Het volledig stopzetten van de gaswinning zou volgens het bedrijf te risicovol zijn met het oog op de leveringszekerheid van gas voor volgende winter.

Sinds 1 oktober 2022 staat het Groningenveld op de waakvlam. Dat houdt in dat er een minimale hoeveelheid gas wordt gewonnen. Het plan is om de gaskraan in oktober 2023 helemaal dicht te draaien, maar dat vindt Gasunie nu niet verantwoord. Het bedrijf adviseert om het Groningenveld vanaf oktober dit jaar nog een jaar op de waakvlam te houden.

Van Dekken: "Gelukkig gaat het om een advies van de Gasunie, dus dat kan Vijlbrief naast zich neerleggen. En daartoe roepen wij hem dan ook op."