Nieuws

Oproep: Help Follow the Money en RTV Noord met het doorspitten een miljoen Shell Papers

Welke banden heeft olie- en gasbedrijf Shell met de Nederlandse overheid? En wat zegt dat over de gaswinning in Groningen? Dat moet duidelijk worden uit zo’n 100.000 documenten die in de komende weken worden vrijgegeven na een Wob-verzoek. Onder andere onderzoeksplatform Follow the Money en RTV Noord roepen nu iedereen op om mee te helpen met het doorspitten van meer dan een miljoen Shell Papers.


Leestijd: 2 minuten

Oproep: Help Follow the Money en RTV Noord met het doorspitten een miljoen Shell Papers
Oproep: Help Follow the Money en RTV Noord met het doorspitten een miljoen Shell Papers

Inmiddels heeft het onderzoekscollectief zo’n 2.500 documenten gekregen van de gemeente Assen. Het gaat om 17.000 pagina’s vol met informatie over Shell. “In de komende maanden verwachten we daar nog tienduizenden documenten aan toe te voegen”, zo valt te lezen op de site van Follow the Money. Ook de gemeente Groningen en de provincies Drenthe en Groningen zullen documenten aanleveren. Alleen al de provincie Groningen zou 50.000 documenten hebben, die goed zijn voor meer dan een miljoen pagina’s. 

Iedereen kan helpen
Een team van journalisten is al hard bezig met het doorspitten van de eerste documenten, maar het blijft een enorme bult aan informatie. Iedereen kan helpen. De documenten staan online en als je iets ziet, dat de redactie moet weten, dan kun je ze inschakelen door op een duimpje te klikken. Er is een hele zoekmachine opgetuigd om het zoeken makkelijker te maken. 

Shell is het grootste private olie- en gasbedrijf ter wereld en een van de tien grootste bedrijven van de wereld. Historisch gezien is de betekenis van het bedrijf voor de Nederlandse economie enorm geweest. Als aandeelhouder van de NAM is Shell in Groningen ook nadrukkelijk aanwezig. Zo is Shell dus ook verantwoordelijk voor de gaswinning in Groningen. 

Nauwe banden
RTV Noord en Follow the Money willen weten welke nauwe banden er tussen Shell en de overheid zijn. “Dat roept vragen op”, zo stellen de onderzoekers. “Hoe – en door wie – vindt de afweging van de verschillende belangen plaats? Hoe steekt de relatie tussen Shell en de overheid in elkaar? En wat zijn de gevolgen?”

Zeventien Wob-verzoeken
De journalisten hebben zeventien Wob-verzoeken (Wet openbaarheid van bestuur) ingediend bij net zoveel overheidsinstanties. Na driekwart jaar zijn dertien van die verzoeken afgewezen. De vier gehonoreerde verzoeken komen van overheidsinstanties uit Noord-Nederland, ook al zou het ministerie van Economische Zaken er bij die overheden op hebben aangedrongen om de documenten niet vrij te geven. De onderzoekers zijn in bezwaar gegaan tegen de afgewezen verzoeken. Die bezwaren worden nog in behandeling genomen. 

Het onderzoek naar de Shell Papers is een initiatief van Follow the Money en Platform Authentieke Journalistiek. Omdat er vooral documenten uit het Noorden worden vrijgegeven, zijn RTV Noord en RTV Drenthe ook aangehaakt. 

Wil je zelf door de eerste documenten spitten? Ga dan naar deze website. “Alle hulp is welkom. Ook al bekijk je maar één document”, aldus de onderzoekers.

https://www.youtube.com/watch?v=5BEgSur2CnQ
Wat zijn de Shell Papers?
https://www.youtube.com/watch?v=LNgymC5JHcc&t=2s
Zo verliep het onderzoek in de eerste twee jaar