Nieuws

Oud-Kamerleden kenden cijfers over gaswinning niet

De Tweede Kamer wist niet dat er in Groningen jarenlang veel meer aardgas werd gewonnen dan strikt genomen nodig was. Oud-Kamerleden zeiden dat dinsdag voor de parlementaire enquêtecommissie. Dat Gasterra had uitgerekend dat voor leveringszekerheid niet meer dan 27 miljard kuub gas nodig is, werd bijvoorbeeld nooit met de Kamer gedeeld. In werkelijkheid werd er in 2013 twee keer zo veel gewonnen, 54 miljard kuub.


Leestijd: 1 minuut

Parlementaire enquêtecommissie presenteert bevindingen in bevingsgebied
Parlementaire enquêtecommissie presenteert bevindingen in bevingsgebied

Dat meldt de NOS. Met die productie werd de dringende waarschuwing van het Staatstoezicht op de Mijnen om zo snel mogelijk minder te winnen in de wind geslagen. Het SodM kwam tot dat advies, omdat de gaswinning vanwege aardbevingen voor mensen in Groningen te gevaarlijk werd.

Oud-Kamerlid Jan Vos (PvdA) zegt dat hij een jaar later hoorde dat de winning zelfs naar 54 miljard was gegaan. Hij was naar eigen zeggen razend en met stomheid geslagen. Nu hij tijdens de enquête heeft gehoord dat het meteen veel minder had kunnen zijn, heeft Vos er slecht van geslapen, vertelde hij. "Iedereen in het Gasgebouw, en ook de minister, wist dus dat de winning naar 27 miljard kuub kon."

Net niet uitgelachen

Liesbeth van Tongeren, voormalig Kamerlid voor GroenLinks, stelde destijds voor om de gaswinning met 40 procent te laten dalen, maar kreeg daarvoor van vrijwel geen enkele partij steun. "Ik werd nog net niet keihard uitgelachen, maar het zat er dicht in de buurt", zei ze dinsdag. "Maar op dat moment wist ik niet dat er op het ministerie al bekend was dat de productie best naar beneden kon." Toen ze vervolgens hoorde dat de gaswinning juist alleen nog maar verder was verhoogd, sloeg ze "steil achterover".

Tijdens de verhoren ging het ook over de schadeafhandeling. De manier waarop Groningers zijn behandeld, noemde Van Tongeren mensonterend. Bij een huisbezoek keek ze in een kinderkamer door een scheur in de muur naar buiten. Mensen met schade kregen te horen dat die was veroorzaakt door mollen, door F-16's die door de geluidsbarrière gingen of door tieners die met de deuren hadden geslagen. Van een hele grote groep mensen in ons land is het leven verwoest, zei Van Tongeren.