Nieuws

UPDATE: rechtszaak fraude oud-medewerker Eurosonic Noorderslag uitgesteld

De rechtszaak tegen de 33-jarige man uit Groningen die wordt verdacht van het achteroverdrukken van ruim drie ton van Eurosonic Noorderslag (ESNS) is uitgesteld. De oud-medewerker van de stichting zou vandaag, maandag, voor de rechter moeten verschijnen, maar schakelde op het laatste moment een advocaat in. Die advocaat zou zich daardoor nog niet voldoende kunnen hebben voorbereiden. Wanneer de zaak wel wordt behandeld is nog niet duidelijk.


Leestijd: 1 minuut

Dat meldt RTV Noord. De zaak kwam vorig jaar aan het licht na een melding van de bank over dubieuze transacties. Er volgde bij ESNS een intern onderzoek en de medewerker bleek in de periode van november 2019 tot juli 2021 op verschillende manieren te hebben gefraudeerd. Tijdens het onderzoek bleek dat het ging om ruim 335.000 euro. De toenmalige financieel medewerker gebruikte het geld voor zijn gokverslaving.

In het begin ging het om relatief kleine bedragen, die de medewerker doorsluisde naar goksites en zijn eigen rekeningen. Ook nam hij beltegoeden op. Hij verhulde de werkelijke aard van de transacties door de tenaamstellingen in bankoverschrijvingen aan te passen. Ook deed de man zogenaamd terugbetalingen aan fictieve klanten nadat het festival begin vorig jaar door corona was omgezet in een online-evenement.

De Groninger bekende meteen toen hij met de ontdekking werd geconfronteerd. Hij is ontslagen en ging gelijk in behandeling voor zijn verslavingsprobleem. Er is een betalingsovereenkomst opgesteld voor het verschuldigde bedrag.