Nieuws

Oude Niemeyerfabriek wordt hotspot van bedrijvigheid, kennis en cultuur

De komende tijd wordt de oude tabaksfabriek Niemeyer omgetoverd tot een broedplaats voor commerciële bedrijvigheid, kennis én cultuur onder het overkoepelende thema ‘digitaal.’ De plannen werden vandaag in het voormalige fabrieksgebouw gepresenteerd door wethouder Carine Bloemhoff, Kristiaan Capelle van projectontwikkelaar MWPO en Edward van der Meer, directeur van Campus Groningen.


Leestijd: 2 minuten

Verbeelding Niemeyer terrein: Absent Matter, Studio Ninedots en Felixx.
Verbeelding Niemeyer terrein: Absent Matter, Studio Ninedots en Felixx.

Tot een paar jaar terug werd hier nog tabak geproduceerd, en toegegeven: een zweem van de tabakslucht hangt nog steeds in de grote hallen van Niemeyer. Maar in de nabije toekomst is dit dé nieuwe hotspot in Groningen. Met ruimte voor kunst, cultuur, kennis, IT en digitale vernieuwing. Waar voorheen de machines op volle toeren draaiden, kunnen bezoekers straks neerstrijken voor een lekkere cappucino, een versnapering, en een uniek uitzicht op de stad.

De oude Niemeyer-fabriek sloot officieel de deuren in maart 2023. Al vrij snel was duidelijk dat projectontwikkelaar MWPO de oude tabaksfabriek wilde kopen van British American Tobacco (BAT). Daar heeft de gemeente Groningen nu mee ingestemd. De gemeente had namelijk het eerste recht om het gebouw te kopen, maar ziet van dat recht af omdat er goede afspraken zijn gemaakt met het MWPO.

Gezamenlijk zijn de gemeente en MWPO tot overeenstemming gekomen over de invulling van het gebouw. De afspraken die daarover gemaakt zijn, zijn opgenomen in een zogenaamd vestigingskader. In dat vestigingskader staat in hoofdlijnen hoe de panden eruit komen te zien en wat er in en om de panden komt.

Herkenbare plek

“De plannen passen echt bij hoe wij de invulling van de Niemeyerfabriek graag zien”, zegt wethouder Carine Bloemhoff. “Van oude tabaksfabriek naar de nieuwe economie waar plek is voor digitale bedrijven, onderwijs en cultuur. Een inspirerende en open ontmoetingsplek voor iedereen. Ook blijft de Niemeyerfabriek een herkenbare plek in onze stad. Dit doet recht aan de cultuurhistorische waarde van dit karakteristieke pand.”

Foto | J.H. (Sjors) Visscher, Groninger Archieven.

Mbo, hbo en wo

Er wordt ook samengewerkt met Campus Groningen. Bij de nieuwe invulling voor de oude fabriek hoort namelijk ook ruimte voor kennisinstellingen. Er moet plek komen voor alle richtingen en niveaus: mbo, hbo en wo.

Welke bedrijven zich precies zullen gaan vestigen is nog niet bekend. Eerst moet de koop helemaal rond zijn. Wel laat de gemeente weten dat ook tijdens de verbouwing en ontwikkeling al ruimte wordt gemaakt voor publiek door het organiseren van evenementen. Zo worden bezoekers al in een vroeg stadium betrokken bij de ontwikkeling.

Een voorzichtige inschatting is dat het nog zeker drie jaar duurt voordat de broedplaats helemaal verwezenlijkt is.