Nieuws

Ouderwetse bitterbal heeft langste tijd gehad in Stadhuis in Groningen

Slecht en goed nieuws voor liefhebbers van bitterballen onder politici, ambtenaren en bezoekers aan het Stadhuis in Groningen. De kans is groot dat de standaard-bitterbal verdwijnt in de kantines en tijdens recepties. Maar daar staat tegenover dat er nieuwe, vegetarische bitterballen voor terug keren, met daarin vleesvervangers verwerkt.


Leestijd: 1 minuut

Ouderwetse bitterbal heeft langste tijd gehad in Stadhuis in Groningen
Ouderwetse bitterbal heeft langste tijd gehad in Stadhuis in Groningen

Dat is een gevolg van het feit dat de gemeenteraad van Groningen heeft besloten om vegetarisch eten voortaan standaard te maken. Wél kan men nog steeds vleesproducten consumeren, maar mensen moeten dat van te voren even melden.

Vanaf de komende raadsvergadering in oktober geldt in de Groningse gemeenteraad namelijk het principe ‘Carnivoor? Geef het door!’ Dit betekent dat het eten standaard vegetarisch is, tenzij je zelf aangeeft vlees of vis te willen. Het principe past in de ambitie van het gemeentebestuur om mensen meer plantaardig te laten eten – dit staat beschreven in de Voedselagenda 2021-2023.

Naast de gemeenteraad wordt het principe ook uitgerold in de gemeentelijke organisatie. Wel geldt het alleen bij recepties en etentjes die van tevoren worden ingepland, omdat men dan kan inventariseren wie er eventueel vlees of vis wil.

Voor de bedrijfsrestaurants en kantines wordt er gestreefd naar een omkering van de dierlijke (nu 60%) en plantaardige (nu 40%) producten die worden geconsumeerd. Dit gaat de gemeente doen door meer variatie in het vleesvervangend aanbod aan te brengen en plantaardige producten steviger te promoten, zo meldt GroenLinks in een persverklaring.

Woordvoerder dierenwelzijn Nick Nieuwenhuijsen: “ We eten met z’n allen veel te veel dierlijke producten. Hiermee stoten we bergen CO2, stikstof en ammoniak uit en het raakt ook onze eigen gezondheid. Daarom is het goed om de norm om te keren en standaard vegetarische gerechten aan te bieden.”

Ook de Groningse Provincie Staten is onlangs overgestapt op vegetarisch als standaard, evenals de gemeenten Amsterdam, Utrecht en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Vegetarische bitterballen, in dit geval van Mora.
Vegetarische bitterballen, in dit geval van Mora.