Nieuws

Overname van NDC Mediagroep door Belgische Mediahuis is in kannen en kruiken

De Belgische Mediahuis Groep neemt de NDC Mediagroep over. Onlangs werd al bekend gemaakt dat beide partijen in vergevorderde onderhandeling waren. Die onderhandelingen zijn nu succesvol afgerond. Het is niet bekend welk bedrag met de overname gemoeid is.


Leestijd: 1 minuut

Nieuwe eigenaar NDC wil al haar huis-aan-huisbladen in Groningen verkopen
Nieuwe eigenaar NDC wil al haar huis-aan-huisbladen in Groningen verkopen

De uitgever van Dagblad van het Noorden , Leeuwarder Courant en Friesch Dagblad wordt een zelfstandig dochterbedrijf binnen Mediahuis, eigenaar van onder meer NRC, De Telegraaf en De Limburger. Dat valt te leven op de website van het Dagblad van het Noorden

Maandagochtend is een principeakkoord ondertekend over de overname van de aandelen van FB Oranjewoud en Je Mantiendrai Fonds door Mediahuis. De Belgische mediareus neemt alle merken en 600 medewerkers over. Daarbij is de intentie uitgesproken om de drie regionale dagbladen voort te zetten met behoud van zelfstandigheid en identiteit. Dat zou ook een harde voorwaarde zijn geweest van de verkopende partijen. 

De partijen willen niets zeggen over het overnamebedrag. De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteit ACM en de Ondernemingsraad van NDC mediagroep. De verwachting is dat de ACM nog dit kalenderjaar een uitspraak doet, aldus het Dagblad van het Noorden. 

Volgens de directeur van NDC Mediagroep, Pier Baarsma, is de NDC bij Mediahuis in veilige handen. Ook algemeen hoofdredacteur Evert van Dijk benadrukt dat de journalistieke onafhankelijkheid en de regionale identiteit van de titels bij Mediahuis voorop staat. Er worden dan ook twee noordelijke commissarissen in het bedrijf gekozen.

Mediahuis Groep maakt van NDC een aparte dochteronderneming, net zoals De Telegraaf (Mediahuis Nederland) en De Limburger (Mediahuis Limburg).