Nieuws

Patiënt in Groningen besmet met uitgestorven gewaande coronavariant

In het UMCG is in december bij iemand een variant van het coronavirus waargenomen die wereldwijd al uitgestorven werd gewaand. Daarover berichtte het NRC gisteren, dinsdag.


Leestijd: 1 minuut

Meer Groningers halen een coronavaccinatie
Meer Groningers halen een coronavaccinatie

Het gaat om de variant B.1.177.77, een viruslijn die in de zomer van 2020 opkwam in Spanje, maar later grotendeels werd verdrongen door de besmettelijker Alfavariant. Volgens de internationale genetische databank GISAID werd de variant voor het laatst in mei en augustus 2021 gedetecteerd in respectievelijk België en Portugal. In Nederland werd de variant negen maanden geleden voor het laatst gezien.

Nu blijkt de variant dus toch nog voort te leven in een chronisch besmette patiënt. Op 7 en 16 december kwam die naar voren bij genetische analyse van virusmonsters. In de tussentijd waren er tien extra mutaties opgetreden in het virus, waarvan twee in de genetische code voor het spike-eiwit.

“Deze patiënt draagt het virus al zeker driekwart jaar bij zich”, zegt klinisch viroloog Bert Niesters van het UMCG in een toelichting. Het is volgens Niesters dan ook niet verbazend dat het een ‘oude variant’ betreft.

Geen reden tot zorg

De variant is volgens de viroloog geen reden tot zorg. “Iedere keer als deze patiënt positief test, sequencen we het virus opnieuw om de ontwikkeling van mutaties in de gaten te houden. Maar deze variant is tot nu toe niet succesvol gebleken, anders zou die zich wel hebben kunnen verspreiden.”